به تمام افراد توصیه می شود برای حفظ سلامتشان حداقل هفته ای ۲ مرتبه ماهی، به خصوص ماهی های چرب حاوی امگا۳ مصرف کنند. به طور کلی هر وعده ماهی مصرفی باید حدود حداقل۱۳۰ ۱۲۰ گرم یا به اندازه کف دست یک خانم، گوشت خالص ماهی باشد. در ادامه این مطلب به ۶ پرسش پیرامون این ماده غذایی پاسخ داده ایم…
آیا ماهی های تازه موجود در بازار از ماهی های منجمد و بسته بندی شده، سالم تر و پرخاصیت ترند؟
نه. برخلاف باور عام، خرید ماهی های تازه به هیچ وجه برتری خاصی بر ماهی های منجمد ندارد. چه بسا که در مواردی، ماهی های منجمد سالم تر از ماهی های تازه هم باشند. اگر شما در شهری زندگی می کنید که به دریا و غذاهای دریایی دسترسی مستقیم ندارید، حتما ماهی از شهرهای ساحلی به شهر شما وارد خواهد شد. اگر فاصله این شهر ساحلی تا شهر شما کم باشد، ماهی را به صورت تازه و اگر زیاد باشد به صورت منجمد و بسته بندی وارد می کنند. به طور کلی، ماهی های منجمد که دارای بسته بندی کارخانه ای هستند، به محض صید و تمیز شدن، بسته بندی و منجمد می شوند و امکان فساد در آنها بسیار پایین می آید. این در حالی است که امکان ماندگی یا حتی فساد در ماهی های تازه به مراتب بیشتر گزارش شده است. ضمن اینکه اگر قصد خرید ماهی پرورشی هم دارید، بهتر است انواع زنده آنها را خریداری کنید تا از تازه بودنشان مطمئن باشید.
آیا درست است که همه ماهی ها حاوی جیوه هستند و ضرر مصرف آنها بیشتر از خاصیت شان است؟
نه، تمام مواد غذایی از سبزی ها و میوه ها گرفته تا گوشت و لبنیات، می توانند به مواد شیمیایی مختلفی آلوده باشند. ماهی هم از این قاعده مستثنی نیست و گونه زیادی از ماهی ها حاوی جیوه هستند اما خوشبختانه متخصصان معتقدند که ریزمغذی های بسیار فراوان و پرخاصیت موجود در گوشت ماهی، اثر جیوه را تا حد قابل قبولی در بدن کاهش می دهند. به همین دلیل حتی مصرف یک وعده ماهی جیوه دار در طول هفته هم مشکلی پیش نخواهد آورد.
آیا درست است که مصرف مداوم ماهی می تواند شانس ابتلا به افسردگی و ناراحتی های قلبی را کاهش دهد؟
بله، اگر حداقل هفته ای ۲ بار گوشت ماهی که زیاد سرخ و سوخاری نشده است، مصرف کنید، شانس ابتلا به فشارخون بالا را کاهش می دهید و ضربان قلبتان هم تا حد قابل قبولی تنظیم می شود. به همین دلیل هم امکان ابتلا به ناراحتی های قلبی تا ۳۶ درصد در شما پایین می آید. ضمن اینکه امگا۳ فراوان موجود در گوشت ماهی می تواند احتمال ابتلا به حمله های قلبی و برخی از انواع سرطان ها را هم کم کند و با بالا بردن خلق، مانع ابتلا به افسردگی شود.
آیا درست است که امگا۳ در بدن به اندازه کافی تولید نمی شود؟
بله. متاسفانه بدن انسان قادر به تولید حجم مناسبی از امگا۳ نیست. به همین دلیل هم متخصصان مصرف خوراکی های سرشار از این اسید چرب پرخاصیت برای بدن را به همه افراد در تمام گروه های سنی توصیه می کنند. ماهی هایی مانند کیلکا، کولی، ساردین، خال مخالی، سالمون و قزل آلا در کنار میگو، گردو و روغن زیتون از منابع خوب و در دسترس دریافت امگا۳ محسوب می شوند.
نه، میزان امگا۳ موجود در گوشت ماهی به نوع ماهی بستگی دارد. مثلا ماهی هایی مانند قزل آلا، سالمون، شاه ماهی، ساردین و خال مخالی دارای اسیدهای چرب امگا۳ زیادی هستند. اما میزان امگا۳ موجود در انواع دریایی و پرورشی آنها چندان تفاوتی با هم ندارد. این در حالی است که برخی ماهی ها دارای امگا۳ کمتری هستند و تولید آنها به شکل پرورشی باعث پایین تر آمدن این مقدار از امگا۳ در بدنشان هم می شود. مثلا ماهی تیلاپیای پرورشی که امروزه طرفداران زیادی هم پیدا کرده، بر پایه ذرت است و به همین دلیل حجم امگا۳ موجود در گوشت این ماهی بسیار کم است.
و در آخری توجه نمایید که ماهی که انتخاب می کنید بر اساس گروه خونی خود باشد.