چند توصیه برای کاهش خطر آرتروز
آرتروز یکی از بیماریهای مزمن در حال افزایش در سرتاسر جهان است. اگر هنوز در مرحلهای هستید که غضروف تان به طول کامل تخریب نشده و از بین نرفته است امکان این وجود دارد که بروز آرتروز را با روشهای سادهای به تأخیر بیندازید.
محققان میگویند زانودرد در بین بزرگسالان زیر 65 سال نیز در حال افزایش است. حتی نمیتوانند دلیل اصلی افزایش این درد را در بین مردم توضیح دهند. یعنی هنوز بهدرستی معلوم نیست چرا هرکسی را میبینی از درد زانو و آرتروز شکایت دارد.
اما واقعاً نمیشود در مقابل پنهانی درد کشیدن مادر و خاله و تازگیها دخترخالهها بیتفاوت ماند. چون احتمالا چند سال دیگر همین دردها به سراغ خودمان هم میآید. پس بهتر است از همین اکنون و حالا که خدا را شکر چهارستون بدنمان سالم است و درد مانند خوره به جانمان نیفتاده به فکر باشیم. متأسفانه این دردها ناشی از آرتروز است که از ساییدگی و تخریب غضروف ناشی میشود. در این مطلب 6 راهکار ساده میگوییم که تا حد امکان خطر بروز این مشکلات را کاهش میدهد.
آرتروز یکی از بیماریهای مزمن در حال افزایش در سرتاسر جهان است. اگر هنوز در مرحلهای هستید که غضروفتان به طول کامل تخریب نشده و از بین نرفته است امکان این وجود دارد که بروز آرتروز را با روشهای سادهای به تأخیر بیندازید:
بدنتان را پر از ریزمغذیهای لازم کنید
معمولاً آرتروز به دلیل برخی از کمبودها به وجود میآید. منظورمان کمبود مواد مغذی و ریزمغذیهای لازم است. برای مقابله با ساییدگی و تخریب غضروف مفاصل حتماً حواستان به مصرف کافی مواد معدنی باشد. سلنیوم خواص آنتیاکسیدانی قوی دارد و از پیری سلولها بهویژه بافتهای مفاصل پیشگیری میکند.در کنار سلنیوم باید ویتامین E بدنتان را نیز تامین کنید تا قدرت و کارایی سلنیوم بالا برود.
حواستان باشد که کمبود ویتامین D نداشته باشید. متأسفانه زندگی شهری، نوع پوشش، آلودگی هوا و غیره باعث شده است که کمبود ویتامین D به یکی از شایعترین مشکلات جامعهی امروز تبدیل شود. بهتر است بدانید تمام افرادی که از آرتروز رنج میبرند کمبود ویتامین D دارند.
هر روز 6000 قدم بزنید
بهطورکلی کار بشر افراط و تفریط است. عدهای آنقدر ورزشهای سنگین انجام میدهند که غضروف برایشان نمیماند. عدهای دیگر کلاً خانهنشین هستند و از جایشان تکان نمیخورند. باید بدانید که یکی از عوامل تخریب غضروف، فرسودگی آن به دلیل عدم تحرک است. پس برای مقابله با آرتروز بهویژه آرتروز زانو، خانهنشینی و بیتحرکی را کنار بگذارید.
محققان دانشگاه بوستون به این نتیجه رسیدهاند افرادی که روزانه 6000 قدم راه میروند خطر ابتلا به آرتروز را کاهش میدهند. بیزحمت ماشینها را در پارکینگ خانهتان پارک کنید و تا سر کوچه یا خیابان را پیاده بروید. در این صورت لطف بزرگی در جهت کاهش ترافیک شهر و همچنین کاهش خطر ابتلا به آرتروز کردهاید. بهتر است بدانید محققان به افرادی که هماکنون آرتروز دارند نیز توصیه میکنند که با روزی 3000 قدم شروع کنند و بهمرور روزانه 6000 هزار قدم راه بروند.
هر هفته دو تا سه مرتبه انواع کلم میل کنید
بروکلی همانند کلم بروکسل حاوی ترکیباتی است که تولید آنزیم آسیبرسان به غضروف را مسدود میکند. این ترکیبات نجاتبخش گلوکوزینولات نام دارد. بوی خاص کلمها ناشی از همین ترکیبات گوگردی است که شما را مجبور میکند گاهی بینیتان را بگیرید. اما همین ترکیبات تولیدکنندهی بو خواص ضدالتهابی بالایی دارند که سلامت غضروفها را بالا میبرند.
توصیهی اکید داریم که هر هفته دو تا سه مرتبه از انواع کلمها بخصوص کلم بروکلی میل کنید. توصیه میکنیم از پختوپز طولانیمدت این مواد غذایی بپرهیزید چون باعث کاهش ترکیبات مغذی آنها میشود.
زردچوبه را دریابید
به همهی غذاهایتان زردچوبه بزنید. زردچوبه حاوی ترکیبی مهم و مفید به نام کورکومین است. این رنگدانه خواص آنتیاکسیدانی بالایی دارد و یک ضدالتهاب طبیعی فوقالعاده است که تأثیر مثبتی در تسکین دردهای آرتروزی دارد. کورکومین در سلولها و مفاصل بدن مانند نوعی مادهی ضدزنگ عمل میکند. در نتیجه از تخریب غضروفها پیشگیری میکند. توجه داشته باشید که فلفل سیاه، زنجبیل و همچنین روغنزیتون نیز چنین خواصی دارند.
لطفاً چند کیلو لاغر شوید
بعضیها (از جمله خودم) خود چاق بین هستند. برعکس عدهای دیگر هستند که با وجود چندین کیلو اضافهوزن خود را نی قلیان تصور میکنند. هر دوی این تصورات ذهنی، اشتباه و البته آسیبرسان است. بهتر است بدانید که این کیلوهای اضافه بار زیادی را روی مفاصل بخصوص مفصل زانو میگذارد. فراموش نکنید وقتیکه راه میروید زانوهایتان فشاری معادل سه برابر وزنتان را متحمل میشوند. در نتیجه تا حد امکان باید این فشار را از روی زانوهایتان بردارید. شاید کاهش 5 کیلوگرم از وزن به نظر ناچیز بیاید اما همین کار باعث میشود 15 کیلوگرم از فشاری که روی زانوهاست کمتر شود. وزنتان را کم کنید و روزانه همان 6000 قدم را بزنید.
هر روز شیر بنوشید
نتایج یک پژوهش آمریکایی نشان میدهد شیر کمچرب برای مقابله با آرتروز بخصوص در خانمها بسیار موثر است. مصرف و افزایش تدریجی میزان مصرف شیر در طول هفته برای افزایش استحکام و همچنین ضخامت غضروف مفید است. اگر زیاد اهل لبنیات و شیر نیستید اول با هفتهای سه لیوان شروع کنید. سپس این میزان را به هفتهای 4 تا 6 لیوان برسانید. در هفتههای بعد 7 لیوان و حتی بیشتر بنوشید. توجه داشته باشید که غضروفها خیلی زود نازک شده و از بین میروند. تا حد امکان حواستان باشد این اتفاق به این زودیها برای شما پیش نیاید.