موارد و مقدار مصرف:
گلوکوم با زاویه باز
بزرگسالان: مقدار 2-1 قطره از محلول 2-1 بار در روز به داخل چشم چکانده میشود.
مکانیسم اثر:
مکانیسم اثر دقیق اپینفرین در پایین آوردن فشار داخل چشم به خوبی شناخته نشده است. به نظر میرسد هنگامی که این دارو به طور موضعی در ملتحمه چشم به کار میرود و یا به داخل اتاقک داخلی چشم تزریق میشود، عروق خونی ملتحمه چشم را تنگ و عضلات گشادکننده مردمک چشم را منقبض میکند و ممکن است مردمک چشم را گشاد کند.
تداخل دارویی:
مصرف همزمان با داروهای موضعی تنگ کننده مردمک چشم، داروهای موضعی مسدودکننده گیرنده بتا- آدرنرژیک، و داروهای مهارکننده کربنیکانیدراز ممکن است موجب کاهش بیش از حد فشار داخل چشم شود.
با مصرف همزمان این دارو با داروهای موضعی تنگ کننده مردمک چشم، اسپاسم عضله مژگانی (تطابق)، میدریاز، تاری دید و افزایش فشار داخل چشم ناشی از مصرف اپی نفرین یا داروهای تنگ کننده مردمک چشم به تنهایی کاهش مییابد.
عوارض جانبی:
چشم: ناراحتی چشمی، تحریک ملتحمه، ریزش اشک، تاری دید، میدریاز، رسوب موضعی رنگدانههای شبیه ملانین در ملتحمه یا پلکها (با مصرف طولانی مدت دارو).
فارماکوکینتیک:
جذب: مصرف موضعی یا تزریق داخل چشمی دارو معمولاً طی پنج دقیقه موجب تنگ شدن عروق موضعی میشود و این اثر به مدت کمتر از یک ساعت باقی میماند. بعد از مصرف موضعی دارو در ملتحمه ، اثر کاهنده فشار داخل چشم طی یک ساعت حاصل شده و طی 8-4 ساعت به حداکثر میرسد و تا مدت 24 ساعت باقی می ماند.
موارد منع مصرف و احتیاط:
موارد منع مصرف: بیماران حساس به دارو، گلوکوم زاویه بسته، زمانی که نوع گلوکوم مشخص نیست، مشکلات قلبی مانند دیلاتاسیون قلبی و نارسایی عروق کرونر.
موارد احتیاط: در بیماران مسن، دیابتی، افراد مبتلا به فشارخون بالا با احتیاط مصرف شود. همچنین در موارد بیماری پارکینسون، هایپرتیروئیدیسم، مشکلات قلبی، آترواسکلروز عروق مغزی و آسم نیز احتیاط مصرف لازم است.
اشکال دارویی:
Drop: 1% (As Acid Tartrate) or (As Hydrochloride)
اطلاعات دیگر:
طبقهبندی فارماکولوژیک: آدرنرژیک.
طبقهبندی درمانی: ضد گلوکوم.
طبقهبندی مصرف در بارداری: رده C
ملاحظات اختصاصی:
1- این دارو ممکن است موجب میدریاز همراه با تاری دید و حساسیت به نور در بعضی از بیماران مبتلا به گلوکوم شود. برای به حداقل رساندن این نشانهها، دارو معمولاً به هنگام خواب یا بعد از مصرف داروهای تنگ کننده مردمک چشم مصرف میشود.
2- آزمون تعیین فشار داخل چشم در طی درمان، بخصوص در بیماران سالخورده، به طور منظم صورت گیرد.
3- در صورت مصرف جداگانه محلولهای اپینفرین و داروهای موضعی تنگ کننده مردمک چشم، توصیه میشود. این داروها 10-2 دقیقه قبل از اپینفرین به داخل چشم چکانده شوند.
نکات قابل توصیه به بیمار:
1- برای به حداقل رساندن جذب سیستمیک دارو، طی مصرف محلول و 2-1 دقیقه بعد از آن، با انگشت خود بر روی کیسه اشکی فشار دهید.
2- برای اجتناب از آلودگی، از تماس نوک قطرهچکان با سطوح خارجی جلوگیری کرده و بعد از مصرف، در ظرف را محکم ببندید.
3- در صورت تغییر رنگ محلول یا پیدایش رسوب در آن، از مصرف محلول خودداری کنید.
4- قبل از چکاندن دارو به داخل چشم، عدسی های نرم تماسی را از چشم خود بردارید، تا از رنگی شدن و صدمه دیدن آنها جلوگیری شود.
5- در صورتی که یک نوبت مصرف دارو را فراموش کردید، به محض به یادآوردن، آن را مصرف کنید، ولی اگر تقریباً زمان نوبت بعدی فرا رسیده باشد، از مصرف آن خودداری کرده و براساس برنامه نوبت بعدی را مصرف نمایید.
6- دارو را دور از گرما، نور و دسترس کودکان نگهداری کنید.
مصرف در سالمندان: بیماران سالخورده ممکن است نسبت به اثرات اپینفرین حساس تر باشند. مقادیر مصرف کمتر در این بیماران توصیه میشود.
مصرف در کودکان: بیضرری و اثربخشی مصرف این دارو در کودکان ثابت نشده است. بنابراین، مصرف آن باید با احتیاط همراه باشد.