موارد و مقدار مصرف:
زیادی چربی خون نوع IV (زیادی تریگلیسرید خون ) و زیادی بیش از حد کلسترول خون (که به رژیم غذایی و مصرف داروهای دیگر پاسخ نمیدهند.)
بزرگسالان: مقدار 1200 میلیگرم در دو مقدار منقسم، 30 دقیقه قبل از صبحانه و شام، مصرف میشود.
مکانیسم اثر:
اثر پایینآورنده چربی خون: جم فیبروزیل تری گلیسرید سرم و VLDL و کلسترول را کاهش داده و به افزایش سطح سرمی لیپوپروتئین کلسترول با دانسیته زیاد منجر شده و از تجزیه چربی در بافت چربی جلوگیری میکند و ساخت تریگلیسرید کبد را کاهش میدهد. این دارو از لحاظ فارماکولوژیک مشابه کلوفیبرات است.
فارماکوکینتیک:
جذب: از دستگاه گوارش به خوبی جذب میشود. سطح پلاسمایی لیپوپروتئین با دانسیته بسیار کم (VLDL) طی 5-2 روز کاهش مییابد. کاهش بیشتر سطح VLDL در پلاسما طی چند ماه حاصل میشود.
پخش: 95 درصد به پروتئین پیوند مییابد.
متابولیسم: در کبد متابولیزه میگردد.
دفع: دفع این دارو بیشتر از طریق ادرار بوده ولی مقداری از آن نیز از طریق مدفوع دفع میشود. بعد از یکتک دوز دارو، نیمه عمر 5/1 ساعت است.
اثر بر آزمایشهای تشخیصی:
جم فیبروزیل ممکن است سطح سرمی (CK) کراتین کیناز، آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) را افزایش دهد. این دارو ممکن است سطح سرمی پتاسیم، هموگلوبین، تعداد ائوزینوفیل، WBC و پلاکت را کاهش دهد.
عوارض جانبی:
اعصاب مرکزی: خستگی، سردرد، سرگیجه.
پوست: بثورات پوستی، درماتیت، خارش، اگزما.
دستگاه گوارش: درد شکم و اپیگاستر، سوء هاضمه، اسهال، تهوع، استفراغ ، یبوست، آپاندیسیت حاد.
خون: کمخونی، لکوپنی، ائوزینوفیلی، ترومبوسیتوپنی.
کبد: انسداد مجرای صفراوی.
قلبی ـ عروقی: فیبریلاسیون دهلیزی.
متابولیک: هیپوکالمی.
مسمومیت و درمان:
درمان به صورت اقدامات حمایتی میباشد.
موارد منع مصرف و احتیاط:
موارد منع مصرف: حساسیت مفرط به دارو، بیماری کیسه صفرا، اختلال عملکرد کبد (از جمله سیروز صفراوی اولیه) یا اختلال شدید عملکرد کلیوی.
تداخل دارویی:
جم فیبروزیل با تقویت اثر داروهای خوراکی ضد انعقاد، خطر خونریزی را افزایش میدهد. مقدار مصرف داروهای ضد انعقادی برای حفظ PT و INR در حد مطلوب باید تنظیم شده و کنترل مکرر صورت گیرد.
استفاده توأم با لوواستاتین، پراوستاتین و سیمواستاتین میتواند ایجاد میوپاتی و رابدومیولیز کند. از مصرف همزمان این داروها خودداری شود.
جمفیبروزیل میتواند سطح رپاگلینید را افزایش دهد. بیماران تحت درمان با رپاگلینید نباید جم فیبروزیل و بیماران تحت درمان با جم فیبروزیل نباید رپاگلینید شروع کنند. در صورتی که بیمار هر دو دارو را مصرف میکند، سطح گلوکز خون باید چک شده و دوزاژ رپاگلینید تنظیم گردد. به علت اثر سینرژیستیک مهار متابولیسم، رپاگلینید، جم فیبروزل و ایتراکونازول نباید با هم مصرف شوند.
اشکال دارویی:
Tablet: 450mg
Capsule: 300mg
اطلاعات دیگر:
طبقهبندی فارماکولوژیک: مشتق اسید فیبریک.
طبقهبندی درمانی: پایینآورنده چربی خون.
طبقهبندی مصرف در بارداری: رده C
ملاحظات اختصاصی:
از آنجایی که جم فیبروزیل از لحاظ فارماکولوژیک مشابه کلوفیبرات است، عوارض جانبی ناشی از مصرف کلوفیبرات با مصرف جم فیبروزیل نیز ممکن است بروز کند. بعضی از مطالعات نشان دادهاند که کلوفیبرات خطر مرگ ناشی از سرطان، عوارض پس از برداشت کیسه صفرا و پانکراتیت را افزایش میدهد. جم فیبروزیل از نظر بروز این عوارض مطالعه نشده است، اما باید این عوارض در نظر گرفته شوند.
قبل از شروع جم فیبروزیل، درمان با تغییر عادات زندگی مانند رژیم غذایی و ورزش شروع شده و تشخیص و درمان علل زمینهای هیپرلیپوپروتئینمی نیز باید انجام شود.
سطح لیپوپروتئین سرم و تستهای عملکرد کبدی باید به طور مرتب بررسی شود. در صورت عدم پاسخ مناسب، دارو باید قطع شود. در مدت 12 ماه اول درمان، CBC به صورت دورهای باید بررسی شود.
نکات قابل توصیه به بیمار:
درمان باید با مراقبتهای پزشکی همراه باشد. بروز هر گونه عوارض جانبی را به پزشک اطلاع دهید. دارو را طبق دستور مصرف کنید و رژیم غذایی را رعایت نمایید.
دارو را بیش از مقدار تجویز شده مصرف نکنید.
درد عضلانی یا تیرگی ادرار را به پزشک اطلاع دهید.
مصرف در کودکان: بیضرری و اثربخشی مصرف دارو در کودکان کوچکتر از 18 سال ثابت نشده است.
مصرف در شیردهی: بیضرری مصرف دارو در شیردهی ثابت نشده است.