خواص و مضرات لیمو ترش تازه
لیمو ترش تازه دارای خواص شگفت انگیز زیر است :
– مبارزه با سرطان : لیمو ترش دارای ترکیبات خاصی به نام لیمونوید ها (Limonoids) است که موجب مرگ سلول های سرطانی شده و در حفاظت از سرطان پوست، سینه، دهان، ریه، روده بزرگ و معده نقش اساسی دارد.
– بهبود سلامت قلب : 50 گرم آب لیمو ترش تازه ، حاوی 15 کالری بوده و عاری از چربی و سدیم است که به همین دلیل برای سلامت قلب بسیار مفید است. می توانید به جای طعم دهنده های پر چرب و پر کالری ، از آب لیمو تازه در سالاد ، غذا ها ، نوشیدنی ها و غیره استفاده کرده و نگران تشدید فشار خون بالا نباشید.
– تقویت سیستم ایمنی : ویتامین C موجود در لیمو ترش تازه ، دارای خواص آنتی اکسیدانی است که عملکرد سیستم ایمنی را تقویت کرده و سلول های بدن را از آسیب ناشی از رادیکال های آزاد و بروز سرطان محافظت می کند.
– کاهش کلسترول خون : پکتین موجود در تفاله لیمو ترش تازه موجب کاهش کلسترول خون می گردد.
– درمان عفونت مثانه : سیستیت (Cystitis) یا در اصطلاح عام عفونت مثانه ، در واقع التهاب در مثانه به علت جایگزینی و رشد عامل بیماری زا در مثانه و ایجاد عفونت است. آب لیمو رقیق شده با آب ولرم ، در درمان عفونت مثانه بسیار موثر است زیرا موجب تسکین سوزش شده و از خونریزی جلوگیری می کند.
– درمان هموروئید : از آنجایی که لیمو ترش تازه زخم های دستگاه گوارش و روده را التیام بخشیده و در درمان یبوست نیز موثر است ، بدینوسیله دلایل اصلی بروز هموروئید را نیز ریشه کن می کند.
– درمان بیماری اسکوروی : نوعی بیماری است که در اثر کمبود ویتامین C به وجود میآید. علائم این بیماری عفونت های مکرر همراه با سرفه و سرماخوردگی ، لب های ترک خورده ، زخم زبان و دهان، تورم و خونریزی لثه ها و غیره است و از آنجایی که لیمو ترش تازه سرشار از ویتامین C است ، برای درمان این بیماری بسیار مفید است. مصرف لیمو ترش تازه به افرادی که در محیط های آلوده مانند کوره، رنگ رزی، عملیات حرارتی، کارخانجات سیمان، معادن و غیره کار می کنند ، توصیه می شود.
– مراقبت از پوست : مصرف آب لیمو تازه و روغن آن برای پوست بسیار مفید است. لیمو ترش پوست را جوان و درخشان کرده و به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی از ویتامین C و فلاونوئیدها ، از بروز عفونت و بوی بد بدن جلوگیری می کند. مصرف موضعی لیمو ترش بر روی پوست ، سلول های مرده، شوره سر، جوش و تاول و کبودی ها را از بین می برد.
– کمک به هضم : عطر و بوی لیمو ترش تازه موجب ترشح آب دهان می شود. اسید های موجود در لیمو ترش مولکول های غذا را در هم شکسته و کمک شایانی به هضم غذا می کنند. فلاونوئیدهای های موجود در لیمو ترش تازه نیز دستگاه گوارش را تحریک کرده و ترشح شیره های گوارشی، صفرا و اسید را نیز افزایش می دهند.
– درمان یبوست : اسیدهای موجود در لیمو ترش روده بزرگ را تمیز کرده و به بهبود یبوست کمک می کند. مصرف آب لیمو و نمک در تسکین یبوست نقش بسزایی دارد.
– درمان زخم معده : علاوه بر ویتامین C، لیمو ترش تازه حاوی ترکیبات خاصی به نام فلاونوئیدها است که دارای خواص ضد آنتی اکسیدانی، ضد سرطانی و سم زدا هستند و به بهبود زخم های معده و زخم های دهان کمک شایانی می نمایند.
– درمان اختلالات تنفسی : از روغن موجود در لیمو ترش برای تهیه داروهای ضد گرفتگی بینی استفاده می شود. خراشاندن پوست لیمو و استنشاق آن موجب تسکین فوری گرفتگی بینی و حالت تهوع می شود.
– مراقبت از چشم : خواص ضد اکسیدانی ویتامین C موجود در لیمو ، از پیری و دژنراسیون ماکولای چشم محافظت می کند. دژنراسیون ماکولا (Macular Degeneration) یا از بین رفتن لکه زرد شبکیه، شایعترین علت کوری در افراد مسن است. در این بیماری ماکولا یا لکه زرد تخریب میشود. ماکولا قسمت حساس به نور شبکیه چشم و مسئول دید مستقیم و واضح است که برای کارهای دقیق مثل خواندن و رانندگی لازم است. فلاونوئیدهای موجود در لیمو از عفونت های چشمی نیز جلوگیری می کند. در صورت ابتلا به آماس ملتحمه چشم ، می توانید چند قطره آب لیمو رقیق شده با آب ولرم را در چشم چکانده و شاهد بهبود آن باشید. مصرف مداوم آب لیمو با گلاب نیز از ابتلا به آب مروارید در سنین پیری جلوگیری می کند.
– محافظت از دندان ها و استخوان ها : ویتامین C موجود در لیمو ترش تازه ، علاوه بر افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری ها ، سلامت دندان ها و استخوان ها را حفظ کرده و از پوکی و سستی دندان ها ، کرم خوردگی دندان ها ، درد دندان ، خونریزی لثه ها و شکنندگی استخوان ها جلوگیری می کند.
– درمان نقرس : بروز نقرس به دو دلیل اتفاق می افتد. دلیل اول ، تجمع رادیکال های آزاد در بدن و دلیل دوم ، تجمع مواد سمی، به ویژه اسید اوریک است ، که لیمو ترش قادر به رفع هر دو می باشد. لیمو ترش تازه منبع غنی از آنتی اکسیدان ها و سم زدا هایی مانند ویتامین C و فلاونوئیدها است که رادیکال های آزاد را از بین برده و بدن را از سموم پاک می نمایند.
– درمان مشکلات لثه : علل اصلی مشکلات لثه کمبود ویتامین C و رشد میکروبی است. گاهی اوقات ، دلیل این نوع مشکلات ، زخم های ناشی از استخوان های تیز موجود در غذا ، اجسام سفت و غیره است. لیمو ترش تازه در رفع مشکلات لثه نقش بسزایی دارد زیرا ویتامین C موجود در آن ، خونریزی لثه ها را بهبود بخشیده ، فلاونوئیدهای آن رشد میکروبی را مهار کرده و پتاسیم موجود در لیمو ترش تازه به درمان زخم های لثه کمک شایانی می کند.
– درمان سرماخوردگی و سرفه : میزان ویتامین C موجود در لیمو ترش بیشتر از لیمو شیرین است بنابراین نوشیدن یک لیوان آب ولرم با آب لیموی تازه و عسل بهترین راه درمان سرماخوردگی و سرفه های خشک است.
– کاهش وزن : مصرف یک لیوان آب ولرم با آب لیمو ترش تازه برای کاهش وزن بسیار موثر است. اسید سیتریک موجود در لیمو ترش یک چربی سوز عالی است. فقط کافی است هر روز دو لیوان آب ولرم با آب لیمو تازه مصرف کنید تا در عرض یک هفته شاهد نتیجه قابل توجه آن باشید.
– درمان اختلالات ادراری : مقدار بالای پتاسیم موجود در لیمو ترش ، در حذف مواد سمی و رسوبات موجود در کلیه و مثانه بسیار موثر بوده و خاصیت ضد عفونی کننده لیمو نیز عفونت های دستگاه ادراری را درمان میکند. لیمو از رشد و بزرگ شدن پروستات جلوگیری کرده و انسداد مجاری ادرار را که ناشی از رسوب کلسیم در دستگاه ادراری است را نیز رفع می کند.
– جلوگیری از اکسیداسیون : می توانید از لیمو ترش تازه به عنوان نگهدارنده استفاده کنید ، زیرا محتوای اسیدی لیمو ترش تازه از اکسیداسیون میوه ها و سبزیجات تازﮤ خرد شده ، جلوگیری می کند.
از فواید دیگر لیمو می توان به درمان ورم مفاصل، روماتیسم، پروستات ، سرطان روده بزرگ، وبا، تصلب شرائین، دیابت، خستگی، بیماریهای قلبی ، درمان زهر حشراتی مانند زنبور، عقرب و مار افعی ، درمان اسهال عادی و خونی و حتی تب بسیار بالا نیز اشاره کرد. لیمو عاری از هر گونه عوارض جانبی است اما توجه داشته باشید که دانه های لیمو سمی هستند و نباید بلعیده شوند. در مصرف لیمو ترش دقت لازم را بخرج دهید و اگر جهت لاغری استفاده می نمایید ، بر حسب نیاز بدنتان ، روزانه یک الی دو عدد بیشتر مصرف ننمایید.
مضرات لیمو ترش :
مصرف زیاد آبلیمو زیاد به خصوص آب لیمو خالص ممکن است اثرات مخرب بر روی مینای دندان بگذارد.
مصرف لیمو ترش برای کسانی که مبتلا به آسم و ناراحتی های ریه و درد کمر و رماتیسم و تشنج و میگرن هستند اثر زیان بخشی بدنبال دارد.
زیاده روی در مصرف لیمو ترش باعث آب بزاق و بی خوابی و هم چنین ناراحتی معده و حتی ممکن است باعث عدم جذب ویتامین آ در بدن گردد.
مصرف مکرر لیمو ترش و آب لیمو برای بیماران دیابتی مضر است. : مصرف جزئی این مواد به صورت موردی و فصلی برای این بیماران مشکلی ندارد اما لیمو ترش و آب لیمو دارای مواد قندی است که مصرف مکرر این مواد به هیچ عنوان به افراد دیابتی توصیه نمی شود. بیماران دیابتی می توانند از سایر فراورده های لیمو همچون پودر گرده لیمو با رعایت تعادل به عنوان چاشنی غذا و از خاکشیر،چای و سایر مایعات به عنوان جایگزین شربت آبلیمو استفاده کنند.