زگیل تناسلی جزو بیماری های آمیزشی محسوب می شود و به شدت مسری است به طوری که فقط در یک بار رابطه زناشویی با فرد آلوده به این بیماری، احتمال انتقال آن 60 درصد خواهد بود. هرچند استفاده از کاندوم خطر انتقال بیماری را کاهش می دهد ولی آن را به صفر نمی رساند. عامل ایجاد این بیماری هم نوعی ویروس به اسم «ویروس پاپیلوم انسانی» (HPV) است که بیش از ۱۰۰ نوع مختلف دارد و نوع ۶ و ۱۱ آن، علت بروز ۹۰ درصد زگیل های تناسلی هستند. البته در تمام افراد آلوده به «ویروس پاپیلوم انسانی» باوجود آلوده بودن ناحیه تناسلی به ویروس، ضایعات زگیلی دیده نمی شود و آلودگی آنها مخفی است با این حال ناقل عفونت اند و می توانند آن را به دیگران منتقل کنند. سایر انواع ویروس پاپیلوم انسانی می توانند باعث ایجاد سرطان گردن رحم در خانم ها شوند. دو نوع ۱۶ و ۱۸ عامل ۷۰ درصد موارد سرطان دهانه رحم، ۸۰ درصد سرطان مقعد، ۶۰ درصد سرطان های واژن و ۴۰ درصد سرطان های فرج هستند. این دو نوع ویروس عامل ایجاد بیشتر سرطان های داخل حفره دهان نیز هستند.
میزان شیوع آن در هر دو جنس یکسان است؟
بله، میزان شیوع زگیل های تناسلی در خانم ها به همان اندازه مردان است ولی علایم آن در خانم ها کمتر است. این زگیل ها در مردان معمولا در نوک آلت تناسلی دیده می شوند ولی در تنه آلت تناسلی، روی کیسه بیضه و اطراف و داخل مقعد نیز می توان آنها را یافت. این بیماری علاوه بر خطرهای بهداشتی عدیده ای که دارد، باعث بروز مشکلات اجتماعی و خانوادگی نیز می شود. گاهی وقتی خانمی به دلیل ابتلا به زگیل تناسلی نزد پزشک می رود، پزشک صراحتا می گوید شوهر شما رابطه خارج از خانواده دارد و این ویروس از وی به شما منتقل شده است. برعکس این مساله نیز صادق است و ممکن است به مرد مبتلا گفته شود از طریق همسرش به این ویروس آلوده شده است. این آغاز بگومگوهای خانوادگی است که گاهی کار را به طلاق می کشاند.
هرچند گاهی ضایعات خیلی کوچک هستند و قابل مشاهده نیستند یا ظاهری گول زننده دارند و شبیه سایر بیماری های پوستی به نظر می رسند ولی برخلاف ایدز به آسانی تشخیص داده و باعث می شود فرد در پی یافتن علت مشکل باشد. تشخیص زگیل های ناحیه تناسلی بر اساس سابقه و ظاهر ضایعات آسان است. در این صورت باید ضایعات را قابل مشاهده کرد. برای این کار پزشک محل موردنظر را با اسیداستیک ۵ درصد آغشته و مدت ۱۰ ۵ دقیقه صبر می کند. اگر ضایعه سفید شود، دلیل بر وجود زگیل تناسلی است. این اقدام تشخیصی در زنان توصیه نمی شود. علاوه بر این، امروزه با انبوه اطلاعاتی که در رسانه ها و اینترنت ارائه می شود، آگاهی بیماران بالا رفته و به آسانی پی می برند دچار بیماری آمیزشی شده اند.