غله کینوا (کوینوا)
مواد و روش ها تاکنون گیاه کینوا در ایران کشت و یا مورد تحقیق قرار نگرفته است. از نظر رنگ بذرها دو رقم کینوا به رنگ های: سفید، کرم، زرد، صورتی، طوسی، صورتی و سیاه مشاهده گردید. کینوا و برنج قهوهای کینوا یکی از آن غلات کامل و خیلی مغذی است که اتفاقاً پروتئین بیشتری نیز نسبت به هم خانوادههای خود دارد. میتوان گفت یک پیالهی 250 میلی لیتری کینوای پخته شده حاوی 8 گرم پروتئین است.
کینوا نیز مانند برنج قهوهای سرشار از فیبر، ویتامین B، مس، منیزیم و منگنز است. در آمریکای جنوبی یعنی وطن اصلی این دانهی مغزی آن را مادر غلات میدانند. افراد مبتلا به بیماری سلیاک که به گلوتن حساسیت دارند به راحتی میتوانند از این دانه استفاده کنند چون کینوا فاقد گلوتن است. محققان دانشگاه Wake Forest در ایالت کالیفرنیای شمالی آمریکا به این نتیجه رسیدهاند افرادی که روزانه دو فنجان و نصفی غلات کامل مصرف میکنند به میزان 21 درصد کمتر از بیماریهای قلبی عروقی رنج میبرند. جو دوسر و کینوا جزء دانههای بسیار مفید محسوب میشوند.
این دو مادهی غذایی منبع فوقالعادهی فیبرهای محلول در آب و غیر محلول در آب هستند. کینوا همچنین سرشار از پروتئین است. این دانه های مغذی مقاومت بدنی ورزشکاران را بالا میبرد و خستگی را از آنها دور میکند مغزها و دانهها نیز برای افزایش استقامت بدنی ورزشکاران خوب است. این مواد غذایی مفید حاوی پروتئین و فیبر و گلوسیدها هستند و اگر به اندازه مصرف شوند کالری زیادی نیز به بدن تحمیل نمیکنند. طرز تهیه و انواع غذاها با کینوا، برنج اینکا و یا خاویار گیاهی: هر یک پیمانه کینوا را با دو پیمانه آب یا آب مرغ و گوشت در حرارت ملایم و به مدت 10 تا 15 دقیقه و مانند برنج تا زمانی که آب آن به طور کامل کشیده شود میپزند. کینوا خیلی زودتر از برنج قهوهای میپزد و در واقع از نظر مدت پخت شبیه به برنج سفید است.