مقابله با کپک زدگی
به طور حتم کپک روی میوه و یا نان را دیده اید و حتی کپک های قابل خوردن در انواعی از پنیر را مصرف کرده اید. کپک که روی دیوارهای زیرزمین، لبه پنجره، کاشی، حمام و دیگر قسمت های مرطوب خانه کمین کرده، می تواند برای سلامت ما مضر باشد.
کپک چیست؟
کپک نوعی قارچ است که هاگ های ریز تولید می کند. این هاگ ها که حاوی ماده محرک و آلرژی زاست به قدری کوچک است که بدون این که متوجه شویم، آن را استنشاق می کنیم. چگونه کپک به سلامت ما آسیب می رساند؟ به هنگام استنشاق کردن، هاگ های کپک می تواند باعث آزار چشم، بینی و گلو، سرفه، خس خس سینه و واکنش های آلرژی زا شود.
علاوه بر آن کپک علایم آسم را تشدید می کند. افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند با قرار گرفتن در معرض کپک، خطر بروز عفونت سیستم ایمنی آنان افزایش می یابد. عامل رشد کپک چیست؟ هاگ های کپک که دیده نمی شود در هوای آزاد شناور است. به محض ایجاد یک محیط نمناک، شاهد علایم رشد آن به شکل لکه های خال خالی و یا تغییر رنگ دیوارها، کف، پنجره ها، موکت ها و یا اثاثیه خواهیم بود. کارهای روزمره در منزل، به ویژه آشپزخانه و حمام که اغلب بخار ایجاد می کند، نیز باعث رشد کپک می شود. گاه گاهی نیز کپک روی دستگاه های گرمازا، سردکننده، مرطوب کننده و آن هایی که آب مصرف می کند، رشد می کند.
چگونه باید کپک را تمیز کرد؟
یک قسمت کوچک کپک زدگی را می توان با آب و مایع تمیزکننده از بین برد و نیاز به ماده ضدعفونی کننده نیست. برای جلوگیری از استنشاق هاگ ها، هنگام تمیزکاری از دستکش و ماسک صورت استفاده کنید. اما اگر کپک قسمت زیادی از خانه را فراگرفته باشد، نیاز به تمیزکاری خاص دارد. گام بعدی یافتن علت اصلی کپک زدگی و راه جلوگیری از آن است تا دوباره کپک رشد نکند.
چند روش جلوگیری از کپک زدن :
تمامی لوله ها و شیرهایی را که نشت می کند تعمیر کنید.
با باز کردن پنجره ها و استفاده از پنکه و جریان هوا از رطوبت هوا کم کنید.
از تهویه های مخصوص در آشپزخانه و دستشویی استفاده کنید.
وسایل خنک کننده و گرمازا را به طور مرتب تمیز کنید.
گلدان ها را به میزان مناسب آبیاری کنید.
منزل را به طور مرتب جاروبرقی بکشید.
استفاده از دارچین برای جلوگیری از کپک زدگی :
دارچین که در بسیاری از نانها و شیرینیها به عنوان ادویه استفاده میشود به عنوان ماده ضد کپک در بسته بندی مواد غذایی استفاده خواهد شد. با وجود شیرینی و عطر موجود در این ماده، دارچین میتواند عامل نابودی میکروبها شود. این ماده در مصر باستان در مومیایی کردن مورد استفاده قرار میگرفته است.