آفت دهان زخم سفید دردناکی است که در مخاط دهان به وجود میآید. آفت معمولا کوچک، بسیار دردناک بوده و توسط یک غشای خاکستری پوشیده شده است. حاشیه آن توسط یک هاله قرمز پررنگ احاطه شده است. آفت میتواند روی لبها، لثهها، داخل گونهها، زبان، کام و گلو ظاهر شود. از آنجایی که آفت دردناک است گاهی در صحبت کردن و غذا خوردن فرد نیز اختلال ایجاد می کند.
علت دقیق ایجاد آفت مشخص نیست اما استرس و اضطراب، آسیب مخاط دهان به دلیل مسواک زدن نادرست، درمان های دندانپزشکی و برخورد وسایل با بافت مخاط، خوردن غذا و نوشیدنی داغ، تحریک ناشی از غذاهای ترش، اسیدی، تند و شورو همچنین عفونت های ویروسی از عوامل مستعد کننده آن به شمار می روند.
پیشگیری:
دندانهای خود را روزانه دوبار مسواک بزنید و یک بار از نخ دندان استفاده کنید تا بهداشت و سلامت دهان و دندان هایتان به طور کامل رعایت شود.
می توانید برای شستشوی مخاط دهان از آب جوشیده و نمک نیز استفاده کنید.
اگر معمولا ماده غذایی خاصی موجب بروز آفت در دهان شما می شود، از مصرف آن خودداری کنید.
از تماس نزدیک با فرد مبتلا به آفت پرهیز کنید و تا حد امکان ظروف فرد مبتلا را جدا کنید.
در حین مسواک زدن مراقب باشید به لثه ها و مخاط دهان آسیب وارد نشود.
در هنگام مصرف غذاها و نوشیدنی های داغ، خوراکی های خشک و خشن مانند چیپس یا نان خشک احتیاط کنید تا بافت مخاطی دهان زخمی نشده و آسیب نبیند.
درمان:
معمولاً آفت به طور خود بخود پس از 5 تا 7 روز بهبود می یابد. برای تسریع درمان به ویژه زمانی که در حین خوردن و آشامیدن مشکل ایجاد شده است می توانید روزانه حداقل 3 بار دهان را با محلول رقیق آب نمک شستشو دهید.
برای درمان آفت داروهایی نیز وجود دارد که می توانید تحت نظر پزشک از آنها نیز استفاده کنید.
از مصرف غذاها و نوشیدنی های داغ، ترش و شور پرهیز کنید.
برای کاهش درد غذا را به صورت لقمه های کوچک بخورید و مایعات را نیز با نی بنوشید.
مواد غذایی سرد مانند بستنی معمولا موجب تسکین آفت های دردناک می شوند.
توصیه می شود در صورت بروز تب و همچنین عدم بهبودی آفت پس از حداکثر یک هفته حتما به پزشک مراجعه کنید.