بیشتر مشکلات گوارشی و اختلالات مربوط به دستگاهگوارش به دلیل رعایت نکردن رژیم غذایی سالم، پرخوری و افراط در بعضی گروههای غذایی و البته تحرک نداشتن اتفاق میافتد؛ یعنی اسهال مزمن، یبوست مزمن و مشکلات سوءهاضمه بدون زخم یا مشکلات رودهتحریکپذیر که قسمتی از مشکلات قابل تقسیمبندی گوارشی هستند، طی ماه مبارک رمضان تشدید و علایم آنها بدتر میشود ولی هیچکدام ضرر عمدهای را متوجه فرد نمیکنند و باعث خونریزی و… نمیشوند بنابراین از موارد منع روزهداری نیستند. اما برای مبتلایان به برخی بیماریهای دیگر گوارشی روزه گرفتن ممنوع است:
مبتلایان به زخم معده:
زخمهای فعال دستگاه گوارش شامل زخم معده و زخم اثنیعشر هستند. اگر بهتازگی آندوسکوپی کردهاید و تشخیص زخم معده برایتان داده شده است، نباید روزه بگیرید.
مبتلایان به مشکل کبدی:
بیماران کبدی که تحتدرمان هستند ولی علایم پیشرفته کبدی ندارند، برای مثال نارسایی کبد یا سیروز کبدی پیش نیامده است، میتوانند با نظر پزشک خود داروهایشان را تنظیم کنند و روزه بگیرند اما اگر به نارسایی کبد یا مشکلات کبدی همراه با تورم بدن دچارند و تنظیم پروتئین بدن و دیگر فاکتورهای حیاتی آنها از طریق داروها تحت کنترل درآمده است، هرگز نباید روزه بگیرند.
مبتلایان کولیت اولسروز:
کسانی که به بیماری کولیت اولسروز یا کرون مبتلا هستند به دلیل تشدید مشکلات در اثر روزهداری بهتر است از روزهداری اجتناب کنند.
مبتلایان به یبوست:
کمآبی، یبوست مزمن را در کسانی که به این مشکل دچارند تشدید خواهد کرد. با وجود این، اگر تمایل دارید روزه بگیرید، برای جلوگیری از مشکل جدیتر، حجم مواد فیبری مانند میوه و سبزیها را در وعده غذایی خود بیشتر کنید. تحرک داشته باشید و در طول شبانهروز ۸ تا ۱۰ لیوان مایعات بنوشید. مصرف چایتان را کم کنید.
مبتلایان به سوءهاضمه:
از نظر علمی، روزهداری برای کسانی که سوءهاضمه دارند، جایز نیست و بهطور قطع علامتهای آنها تشدید خواهد شد اما این تصمیم به عهده شماست و امیدوارم با توصیههای ما موفق به روزهداری شوید. به طور معمول افراد زیادی علایم برگشت اسید، حالت ترشکردن، سوزش سردل و بدمزه شدن دهان را تا به حال تجربه کردهاند.
علایم این افراد در اثر خالی ماندن معده و ترشح اسیدمعده، تشدید میشود ولی بههر حال تصمیم با شماست. اگر باوجود این علایم تمایل دارید روزه بگیرید، برای جلوگیری از این حالتهای ناخوشایند باید پیش از مصرف سحری و افطاری داروهای خود را مصرف کنید و حجم وعدهغذاییتان را کاهش دهید و پرخوری نکنید. از مصرف چای با حجم زیاد و بهخصوص چای پررنگ و قهوه بپرهیزید. غذاهای کمچرب و کمادویه، برای شما بسیار مناسبتر است.