گاهی با مراجعانی مواجه میشویم که دندانپزشکان به آنها پیشنهاد درمان کانال ریشه (عصبکشی) دندان عقل را دادهاند. بسیاری از بیماران از این قضیه تعجب میکنند و حتی میپرسند مگر دندان عقل قابلنگهداری و عصبکشی است؟…
حقیقت این است که دندانهای عقل از نظر امکان انجام درمان عصبکشی، تفاوتی با سایر دندانها ندارند. آنچه باعث میشود در بیشتر موارد این دندانها قابلنگهداری نباشند، عوامل دیگری است. دندانهای عقل معمولا بین ۱۷ تا ۲۵ سالگی در دهان ظاهر میشوند. گفته میشود بهعلت نرمتر شدن رژیم تغذیهای بشر یا کوچکتر شدن تکاملی فک بهدلیل جهش ژنتیکی یا اختلاط نژادی و… جریان تکامل این دندانها در حال حذفشدن از گونه بشر است.
به هردلیلی در بسیاری از افراد دندانهای عقل ناقص میرویند و حتی ممکن است کاملا نهفته باقی بمانند. در بسیاری دیگر، این دندانها کاملا میرویند و کنار سایر دندانها قرارمیگیرند و چون در عمل جویدن نقش دارند، گاهی پوسیده میشوند و حتی به عصبکشی نیاز پیدا میکنند. اغلب این دندانها محل رویش یا زاویه رویش مناسبی ندارند، در جویدن نقشی ایفا نمیکنند یا موادغذایی پشت آنها باعث التهاب لثهای میشود، بنابراین ممکن است کشیدن آنها توصیه شود.
عصبکشی دندانهای عقل، ممکن و قابلانجام ولی به چند علت دشوار است. اولین دلیل، دسترسی دشوار به این دندانهاست. این دندانها در انتهای ردیف دندانی دهان قرار دارند و دندانپزشک بهراحتی نمیتواند ابزارهایش را به آنها برساند و عصبکشی کند. دومین دلیل این است که مورفولوژی و تعداد کانالهای این دندانها متغیر است و درمان عصبکشی آنها به تجربه و مهارت بیشتری نیاز دارد. باوجود این، در بسیاری از موارد متخصص درمان ریشه (اندودنتیست) میتواند با صرف وقت و مهارت بیشتر، دندان عقل قابلنگهداری را درمان ریشه (عصبکشی) کند.
دندانپزشک قبل از اینکه پیشنهاد عصبکشی دندان عقل را مطرح کند، درمورد نقش آن در جویدن، امکان تجمع موادغذایی پشت دندان، وجود ۲ دندان آسیای دیگر و نیاز برای باقیماندن این دندان، بررسیهای لازم را انجام میدهد و بعد نظر خود را درباره کشیدن یا نگهداشتن این دندان میگوید. بعد از تایید این موارد، دندان عقل میتواند مانند هر دندان دیگری عصبکشی یا پر شود و در دهان شما باقی بماند.