021-88343490

ید چیست ؟

مطلب را به اشتراک بگذارید

ید از اهمیت بیولوژیکی بالا و مغذی برخوردار است. هورمون های تیروئید موارد تری‌یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) است.این هورمون ها برای رشد استخوان، تنظیم درجه حرارت بدن، سیستم قلبی عروقی، تسهیل و توسعه بلوغ مغز انسان نقش بسزایی دارند.

عواقب ناشی از کمبود ید در بدن

کمبود ید باعث ایجاد بسیاری از مشکلات می شود که نسبت به سن و میزان آن متفاوت است :

کمبود ید در جنین : توسعه کرتینیسم (عقب افتادگی ذهنی و جسمی نوزاد ) در نوزاد می شود. کمبود شدید ید باعث اختلالات شنوایی و کوتاه قد ماندن نوزاد می شود.همچنین کمبود ید می تواند باعث سقط جنین و ناهنجاری های جنینی شود.

کمبود ید در کودکان : باعث عقب ماندگی رشد جسمی، اختلال قوای ذهنی، ضریب هوشی پایین تر و اختلالات شنوایی می شود.

کمبود ید در بزرگسالان : باعث می شود تا غده تیروئید بزرگ شود و به بیماری گواتر یا ندول گواتر منجر شودکه عوارض متعددی به همراه دارد.برای درمان این بیماری جراحی روی غده تیروئید یا ید رادیواکتیو(تست‌های تصویربرداری) توصیه می شود.

• در نهایت، یک جمیعت دارای کمبود ید در برابر اثرات مضر اشعه های هسته ای بیشتر در معرض خطر قرار می گیرد.
تمامی این بیماری ها متعلق به IDD (اختلالات ناشی از کمبود ید) می باشند.

آیا همه به یک میزان ید نیاز دارند ؟

مقدار ید مورد نیاز بدن با توجه به سن و شرایط خاص بیولوژیکی متفاوت است.

• کودکان کمتر از 1 سال: روزانه 50 میکروگرم ید
• کودکان بین 6-2 سال : روزانه 90 میکروگرم ید
• کوکان بین 12-7 سال : روزانه 120 میکروگرم ید
• بزرگسالان : روزانه 120 تا 150 میکروگرم ید
• زنان باردار : روزانه 300-200 میکروگرم

مهمترین کشف دهه اخیر،نقش ضروری ید بر بلوغ سلول های عصبی است.بنابراین کمبود ید با کاهش IQ و کیفیت پایین زندگی ارتباط مستقیم دارد.با مشاهده جدول مقدار مورد نیاز ید می توان به راحتی متوجه شد که زنان باردار آسیب پذیرترین گروه هستند.مراحل حساس مصرف ید کافی عبارتند از : در دوران بارداری که جنین ،هورمون تیروئید خود را تا هفته 12 تولید نمی کند.در زمان شیردهی که در شش ماه اول شیر مادر تنها منبع ید برای کودک است و همچنین در 2 سال اول زندگی کودک زمانی که مغز می بایست به توسعه مورفولوژیکی خود بپردازد.

منبع ید کجا است ؟

محتوای ید موجود در مواد غذایی ارتباط نزدیکی به حضور مواد معدنی موجود در آب و خاک دارد.همچنین مشخص شده که منبع اصلی ید در پوسته زمین می باشد، به همین خاطر بهترین منابع غذایی طبیعی ید، غذاهای دریایی هستند.

دراینجا به برخی از مواد غذایی که عنصر ید در آنها یافت می شوند اشاره می کنیم :

• غذاهای دریایی : صدف، میگو، شیر ماهی، ماهی کاد و ماهی تن و سالمون
• غذاهای گیاهی : لوبیا،کلم بروکلی، هویج و اسفناج و جلبک دریایی کلپ

بنابراین، بر خلاف دیگر عناصر که به مقدار کافی در رژیم غذایی ما یافت می شود، ید تنها در گروه کوچکی از مواد غذایی موجود است.از این رو به منظور جلوگیری از مشکلات کمبود ید، مقامات بهداشتی در بسیاری از کشورها برای دریافت کامل ید به مصرف نمک دریا یددار اشاره کرده اند.

چرا نمک دریا کم سدیم و یددار OAB

کسانی که سدیم بیشتری در طول روز مصرف می کنند، احتمال بیشتری در ابتلا به بیماری هایی همچون امراض قلبی و عروقی،بیماری های کبدی،کلیه و فشار خون بالا دارند.بنابراین عادت استفاده از نمک طعام بسیار بد است.

توجه داشته باشید که هر نمک دریایی دارای سدیم کم نیست و می بایست به آن پتاسیم اضافه شود و ضمن مراحل تولید خاصی تبدیل به نمک دریا کم سدیم گردد.لازم به ذکر است که پتاسیم برای قلب و بدن سودمند بوده و از گرفتگی ماهیچه ها نیز جلوگیری می کند.

نمک دریا OAB تنها نمک دریایی است که کم سدیم بوده و 45% سدیم کمتری دارد، حدود میزان فلزات سنگین آن طبق استانداردهای اروپا و ایران می باشد.میزان فلزات سنگین نمک دریا OAB بر روی بسته بندی ذکر گشته.

مقالات مرتبط

سبوس جو دوسر 200 گرمی

درباره سبوس جو دوسر در این مطلب برای شما توضیح می دهیم. با ما همرا باشید. سبوس جو دوسر OAB (Oat Bran) سبوس جو دوسر به دلیل داشتن فیبر، انواع...

جو دوسر پرک درشت

جو دوسر پرک درشت (Large Oatmeal) چیست؟ تمام خواص این غله را در این مطلب برای شما توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید. جو دوسر پرک درشت OAB جو...

جودو سر پرک خرد شده

جو دوسر پرک خرد چیست؟  خواص جو دوسر پرک خرد شده چیست؟ بسیاری از فواید این غله را در این مطلب، برای شما خواهیم گفت. با ما همراه باشید. جو...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *