بیماری انسداد ریوی مزمن اصطلاحی است که برای انسداد مزمن مجاری هوایی ناشی از آمفیزم، برونشیت مزمن، آسم، یا ترکیبی از این اختلالات به کار میرود. غالباً، ترکیب شامل برونشیت و آمفیزم است. بروز این بیماری مرتباً در حال افزایش است. مردان بیشتر از زنان دچار این بیماری میشوند (تا همین اواخر، مردان بیشتر از زنان سیگار میکشیدند).
امکان دارد علایم تا سنین میانسالی ظاهر نشوند، با این که عقیده بر این است که بیماری از همان اوایل دوران بزرگسالی آغاز میشود.
سرفه مکرر یا حملات سرفه قطاری که معمولاً خلطدار است.
تنگی نفس که طی چندین سال بر شدت آن افزوده میشود.
وجود خلطی که ضخیم است و به سختی میتوان آن را خارج کرد. رنگ و خصوصیات خلط برحسب این که عفونت وجود داشته باشد یا نه، متغیر است.
غالباً در مراحل اولیه علامتی وجود ندارد.
کاهش وزن
آسیب به ریهها به علت التهاب و تحریک نایژهای ناشی از:
کمبود آنتیتریپسین (یک آمفیزم ارثی)
آلودگی هوا
قرار گرفتن در معرض دود سیگار (به خصوص بزرگسالانی که والدین آنها سیگار میکشیدند)
پیری
اجتناب از سیگار کشیدن مهمترین کاری است که میتوان انجام داد. اجتناب از قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز اهمیت دارد زیرا یکی از عوامل خطر به حساب میآید.
هماکنون مطالعاتی در جریان هستند تا مشخص شود که آیا روشی برای شناسایی زودهنگام این بیماری وجود دارد یا خیر.
کاهش تدریجی کار ریه. اما با درمان میتوان علایم را کاهش داد و از عفونتها پیشگیری کرد. درمان به شما کمک خواهد کرد تا زندگی فعال و پر بارتری داشته باشید.
همچنین بیمارانی که در ارتفاع حدود 1100 متر به بالا زندگی میکنند طول عمرشان کمتر است.
عفونتهای مکرر؛ اضطراب و یا افسردگی
اصول کلی:
– امکان دارد آزمایشات تشخیصی شامل موارد زیر باشند: آزمایش خون، بررسی کار ریه، سیتی اسکن، عکس گرفتن از نایژهها با ماده حاجب، و عکس قفسه سینه
– درمان در منزل معمولاً کافی است، اما اگر عفونت رخ دهد یا علایم بدتر شوند امکان دارد بستری کردن در بیمارستان ضروری باشد.
– وضعیت سلامت نایژهها را میتوان با استنشاق بخار آب، تخلیه نایژهها به کمک تغییر وضعیت بدن، و فیزیوتراپی مخصوص قفسه سینه بهبود بخشید.
– با پیشرفت بیماری ممکن است نیاز به اکسیژن وجود داشته باشد.
داروهای گشادکننده نایژه تجویز میشوند. اول این درمان امتحان میشود و پس از ارزیابی پاسخ به آن، دوز دارو طوری تنظیم میشود تا اثرات جانبی به حداقل برسند.
در بعضی از بیماران، مصرف کورتیکواستروییدها ممکن است سودمند باشد.
تجویز آنتیتریپسین در مواردی که کمبود آن وجود دارد.
بیتحرکی طولانیمدت باعث افزایش ناتوانی میشود. اگر بیماری قلبی شدیدی وجود نداشته باشد، لازم است که بیمار برنامه ورزشی منظمی را دنبال کند (معمولاً پیادهروی)
اقداماتی مثل کار درمانی، بازتوانی کاری، و فیزیوتراپی نیز شاید توصیه شوند.
رژیم خاصی توصیه نمیشود، اما تغذیه مناسب برای حفظ سلامت مهم است. روزانه حداقل 10-8 لیوان مایعات بنوشید.
در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید حذف گندم و فرآورده های آن به بهبود بیماری کمک می کند.