خواص موز
موز یکى از قدیمی ترین گیاهان کشت شده در دنیا بوده و احتمالاً از یک گونه وحشى مشتق شده است. میوه موز میوهاى است استوانهاى و قوسى که بسته به نوع موز به قطر 12 ـ 3 سانتىمتر و به طول 30 ـ 5 سانتىمتر است. رنگ پوست میوه معمولاً سبز مایل به زرد و یا زرد است که پس از رسیدن و مدتى ماندن، کمى قهوه اى میشود. در قسمت داخلى پوست، گوشت سفید شیرین و در بعضى ارقام بسیار معطر و لذیذ واقع است. در میوه موز معمولاً دانه رشد ننموده و وجود ندارد. معمولاً در حدود 40 درصد از موز را پوست و 60 درصد را گوشت تشکیل میدهد.
موز به خواب افرادی که دارای فشار خون بالایی هستند کمک می کند همچنین خطر حملات قلبی را کاهش می دهد.
موز بهبود دهنده زخم مزمن معده و کاهش دهنده کلسترول می باشد. ماده معجزه آسا موجود که در موز سیستم گردش خون را تنظیم می کند پتاسیم است.
اثر پتاسیم خیلی قوی است دانشمندان می گویند افزودن پتاسیم به غذای روزانه افراد باعث پایین آمدن فشار خون می شود و وقتی که پتاسیم را از جیره غذایی حذف می نمایند فشار خون بالا می رود.
یک موز با اندازه متوسط، 11 درصد نیاز روزانه افراد بزرگسال به پتاسیم را تأمین مىکند. یک موز در روز به بهبود مشکلات عصبى و فراموشى در سالمندان کمک نموده و از یبوست پیشگیرى مىکند. (البته شرط اصلى براى دستیابى به این خاصیت، مصرف مقدار کافى آب در روز مىباشد.)
تحقیقات نشان می دهد که اثر موز بر روی زخم معده بیشتر از داروهای گران قیمت است که به وسیله پزشک تجویز می شود.
بررسی های آزمایشگاهی و بررسی روی حیوانات نشان می دهد که موز یک ماده حفاظت کننده می باشد. هر چند تحقیقات کاملتری لازم می باشد تا به عمل یک تکه موز در سیستم هاضمه پی برد. تحقیقات انجام شده در کالج Kastuba هند نشان می دهد که عامل شیمیایی موجود در موز به نام Protease Inhibitor واقعا باکتری عامل اولسر را متوقف می کند. محققین دیگر در دانشگاه New England در استرالیا نشان می دهد که موز از برگشت اولسر جلوگیری می نماید همان طوری که داروهای گران قیمت این کار را انجام می دهد عوارض جانبی نیز ندارد. رمز این تحقیقات این بود که این موزها کاملا رسیده و قهوه ای بودند در این مرحله موز ماده ای تولید می کند که همان لایه پوششی تولید شده در معده است که بر اثر اسید معده کاهش پیدا می کند.
در طول این مدت محققین اثرات درمانی دیگر موز را نیز دنبال نموده اند. در تحقیقی که بر روی حیوانات در دانشگاه Kerala در هند انجام شد معلوم گردید که موز نرسیده خشک شده سطح LDL را کاهش می دهد که این نوع کلسترول نوع مضر کلسترول می باشد که باعث انسداد رگها می شود و از تغییرات شیمیایی بین عضلات قلب که خود می تواند عامل بیماری Cardio Vascular گردد جلوگیری کند. تحقیق دیگری در New Dehli نشان می دهد که پودر موز خشک شده می تواند درد را کاهش دهد.
در طب سنتى هند موز نارس را ایجادکننده یبوست مىدانند. در واقع موز در صورتى که رسیده باشد، ملین است و در عین حال براى درمان اسهال ساده و اسهال خونى مفید است و بهبود زخمهاى روده را تسریع مىکند.
میوه نارس و گلهاى پخته موز براى درمان بیمارى قند مفید است. شیره گلهاى موز براى درمان اسهال خونى استفاده مىشود و ساقه و ریشه آن براى رفع اختلالات خونى مفید است.
در چین بیشتر ریشه و شیره گیاه و میوه و گل آن مصرف درمانى دارد. در هندوچین از جوانههاى انتهایى شاخه ها به مادران شیرده مىدهند تا ترشح شیر آنها افزایش یابد. موز براى رفع ناراحتىهاى معده و اسهالهاى مزمن مفید است. در اندونزى از جوشانده میوه براى قطع خونریزى استفاده مىشود. در آفریقا از جوشانده ریشه و پوست گیاه به صورت حمام گرم براى معالجه سرطان معده استفاده مىگردد. در برزیل از برگهاى جوان موز براى معالجه تومورها استفاده مىشود. میوه موز براى درمان زخمهاى سرطانى مفید است.
در طب سنتى چین از موز براى نرم کردن روده ها و ریه ها و همچنین درمان یبوست و زخمهاى گوارشى استفاده مىشده است.
از لحاظ ترکیبات شیمیایى طبق تحقیقاتى که مؤسسه ملى قلب به عمل آورده در موز دو ماده شیمیایى بسیار مهم به نامهاى سروتونین و نوراپىنفرین وجود دارد. سروتونین عضلات صاف رودهها را تحریک مىکند و نوراپىنفرین براى معالجه برخى از انواع بیمارىهاى قلبى کاربرد دارد.
بطور کلی از خواص موز که می توان نام برد به صورت زیر است :
منبع غذایى مطلوب کم چربى و پرانرژى
کمک به حفظ مقدار قند خون
بهبود مشکلات مغزى و عصبى
کمک به کاهش فشار خون
حفاظت از ابتلا به بیمارىهاى قلبى
موز به هنگام رسیدن تولید گازى به نام اتیلن مىکند. در صورت مجاورت این گاز با سایر میوهها، سبب رسیدن آنها مىشود. براى جلوگیرى از این فرآیند، موز را باید جدا از سایر میوهها نگهدارى کرد. در عین حال نیز از این خاصیت موز مىتوان براى رسیدن میوه هایى که هنوز کال هستند، استفاده مطلوب نمود.
در 100 گرم موز مواد مغذی زیر وجود دارد :
انرژى 95 کالرى
کربوهیدرات 23 گرم
پروتئین 3/1 گرم
فیبر 1 گرم
پتاسیم 400 میلی گرم
ویتامین C 11 میلی گرم
منیزیم 34 میلی گرم
مس 1/0 گرم
روی 23/0 میلی گرم
آهن 8/0 میلی گرم
چربى 3/0 گرم
اسیدفولیک 14 میکروگرم
ویتامین B6 3/0 میلی گرم
ویتامین B1 04/0 میلی گرم
ویتامین B2 05/0 میلی گرم
نیاسین 7/0 میلی گرم
کلسیم 10 میلی گرم
فسفر 28 میلی گرم
منگنز 7/0 میلی گرم
سدیم 1 میلی گرم
ید 0027 /0 میلی گرم
آب 74 گرم
یک موز رسیده که داراى نقاط و لکه هاى قهوه اى زیادى است، داراى حدود 23 گرم قند و 2 گرم نشاسته است. قند آن به سرعت هضم شده و جذب دیواره روده کوچک گشته و بدین طریق وارد جریان خون مىشود. بنابراین موز یک میانوعده عالى پس از انجام ورزش است، زیرا در این هنگام سوخت سریع قند در طى یک ساعت فعالیت مورد نیاز مىباشد تا به عضلات امکان بازسازى ذخایر کربوهیدراتىشان (گلیکوژن) را دهد.
به دلیل جذب سریع قند موز، این میوه داراى شاخص گلیسمى بالایى است. موز رسیده براى بیماران دیابتى توصیه نمىشود. همچنین افرادى که تمایل به کنترل وزن دارند، نباید از موز رسیده استفاده کنند. موزهایى که به رنگ زرد هستند داراى شاخص گلیسمى متوسطى مىباشند. (در شمارههاى قبلى با این شاخص آشنا شدهاید، اما به عنوان یادآورى باید گفت که این شاخص نشان مىدهد به ازاى مقدار مشخصى از یک ماده غذایى مقدار قند خون چقدر بالا مىرود و این شاخص نسبت به گلوکز که داراى شاخص گلیسمى 100 است سنجیده مىشود.)
نظر دانشمندان این است که در موز به طور مسلم یک عامل شفابخش نیرومندى وجود دارد که براى بهبود سلولهاى فرسوده زخمها و همچنین جلوگیرى از التهاب معده بسیار مفید است.
موز، سلولهاى پوششى سطحى معده را تقویت و مقاوم مىکند و موجب مىشود که سد مقاومى در برابر نفوذ عوامل زیان آور ایجاد گردد.
در مجموع مىتوان موز را از جمله میوههاى بسیار مفید دانست و هرگز نبایستى از خواص شگفتانگیز آن غافل گردید.
توجه : مصرف موز برای دارندگان گروه خونی O سودمند و برای دارندگان گروه های خونی A و AB مضر است.