نکات کلیدی این بخش:
• آزمایشهایی که وضعیت معده و مری را میسنجند برای کشف و تشخیص سرطان معده استفاده میشوند.
سرطان معده یک بیماری است که در آن سلولهای بدخیم سرطانی در لایه پوشاننده معده شکل میگیرند.
معده یک اندام g شکل در قسمت فوقانی شکم و بخشی از سیستم گوارشی است که ریزمغذیهای (ویتامینها، مواد معدنی، کربوهیدراتها، چربی، پروتئینها و آب) موجود در غذای خورده شده را پردازش کرده و به دفع مواد زائد از بدن کمک میکند. غذا از طریق یک لوله باریک ماهیچهای که مری نامیده میشود، از حلق به معده منتقل میشود. غذاهای نیمههضم شده پس از ترک معده به روده کوچک و پس از آن به روده بزرگ وارد میشوند.
دیواره معده از سه لایه بافت تشکیل شده است: لایه مخاطی (داخلیترین لایه)، لایه ماهیچهای (میانی) و لایه سروزی بیرونیترین لایه.
برای آگاهی راجع به سرطانهای معده، خلاصههای PDQ زیر را ببینید:
• غربالگری سرطان معده.
هر چیزی که امکان ابتلا به یک بیماری را افزایش میدهد، عامل خطرزا نامیده میشود. بودن عامل خطرزا بدینمعنا نیست که شما به سرطان مبتلا خواهید شد و نبود آن به معنی عدم ابتلای شما به سرطان در آینده نیست. افرادی که فکر میکنند در معرض خطر ابتلا باشند باید این موضوع را با پزشک در میان بگذارند.
عوامل خطرزای سرطان معده به شرح زیرند:
• داشتن مادر، پدر، خواهر یا برادری که مبتلا به سرطان معده بوده است.
این علائم و علامتهای دیگر میتوانند از وجود سرطان معده حکایت داشته باشند. شرایط دیگر نیز میتوانند علائم مشابهی ایجاد کنند.
در مراحل اولیه سرطان معده، علائم زیر ممکن است ظاهر شوند:
در مراحل پیشرفتهتر سرطان معده، علائم زیر ممکن است ایجاد شوند:
• دشواری در بلع غذا.
از آزمایشهایی که مری و معده را مورد معاینه قرار میدهند، برای کشف و تشخیص سرطان معده استفاده میشود.
میتوان از آزمایشها و روشهای زیر استفاده نمود:
• بررسیهای شیمیایی خون: روندی است که در آن نمونهای از خون بیمار برای اندازهگیری میزان مواد خاص آزاد شده در بدن توسط اندامها و بافتهای آن، مورد آزمایش قرار میگیرد. میزان غیرعادی (بیشتر یا کمتر از حد نرمال) یک ماده میتواند علامت وجود یک بیماری در اندام بافت تولیدکننده آن ماده باشد.
• نسبت گلبولهای قرمز در نمونه موردنظر
آندوسکوپ که وسیلهای نازک و لولهای شکل بههمراه نور و لنز برای دیدن است، از طریق دهان و گلو به درون مری فرستاده میشود.
آندوسکوپی فوقانی. یک لوله نازک روشن برای جستوجوی مناطق غیرعادی مری، معده و اولین بخش روده کوچک از طریق دهان وارد بدن میشود.
آزمایش بررسی امکان وجود خون در مدفوع: آزمایش مدفوع برای یافتن خون در آن است که با کمک میکروسکوپ امکانپذیر میشود.
بلع باریوم: یک سری عکس با اشعه ایکس ایکس ری (x-ray) از مری و معده است. بیمار یک محلول حاوی باریوم (یک ترکیب سفید نقرهای متالیک) مینوشد. این مایع مری و معده را میپوشاند و عکسهای x-ray گرفته میشوند. این روند گرفتن عکس رنگی از دستگاه گوارش فوقانی نیز نامیده میشود.
بلع باریوم. به بیمار محلول باریوم خورانده میشود و آن محلول از طریق مری در معده جریان مییابد. عکسهای x-ray برای جستوجوی مناطق غیرعادی گرفته میشوند.
نمونه برداری: برداشتن سلولها یا بافتهایی است که میتوان آنها را زیر میکروسکوپ برای بررسی وجود علائم سرطان مشاهده کرد. معمولاً نمونهبرداری معده هنگام آندوسکوپی انجام میشود.
عوامل خاص بر پیشآگاهی (امکان بهبود) و حق انتخاب درمان تأثیر میگذارد.
پیشآگاهی (امکان بهبود) و حق انتخابهای درمان به موارد زیر بستگی دارد:
هرگاه سرطان معده در مراحل اولیه کشف شود، امکان بهبود بیشتر است. چون سرطان معده معمولاً وقتی تشخیص داده میشود، که در مرحله پیشرفتهای است.
در مراحل پیشرفتهتر، سرطان معده را میتوان درمان کرد اما بهندرت کاملاً درمان میشود. مشارکت در یکی از پژوهشهای بالینی انجام شده برای ارتقاء درمان، باید مورد توجه قرار گیرد.
اضطراب (احساس نگرانی) و ترس احساسات شایعی است که بیماران و خانوادهها در برخورد با سرطان تجربه میکنند. این احساسات جزئی از پاسخهای طبیعی به استرس ناشی از سرطان بوده و هنگام تشخیص سرطان بارزتر است. احساس ترس و سرطان میتواند ناشی از تغییرات در توانایی در ارائه وظایف خانوادگی، از دست دادن کنترل وقایع زندگی، تغییرات ظاهری، تصویر بدنی یا ناشی از شوک تشخیص سرطان باشد. این احساسات شامل عدم اطمینان به آینده و نگرانی از درد، زجر و موارد ناشناخته از بیماری است. ترسهای ناشی از وابستگی به دیگران، تغییرات رابطه با نزدیکان و تحمیل شدن به اطرافیان موجب بروز مشکلاتی در زندگی خانوادگی میگردد.
افراد خانواده نیز ممکن است احساسات مشابهی داشته باشند. زیرا آنها هم نسبت به آینده نگران بوده و یا از ابتلا کسی که دوستش دارند به سرطان خشمگین هستند. آنها ممکن است از اینکه نمیتوانند کاری انجام دهند احساس گناه و پشیمانی کنند یا ممکن است از کارهای زیادی که باید در حال حاضر انجام دهند گیج شوند. خیلی از مراقبین در ایجاد هماهنگی بین کار، مراقبت از کودکان، مراقبت از خود و سایر مسئولیتها در کنار وظایف جدید در منزل دچار مشکل میشوند.
دنبال چه باشید
• مشکلات خواب
بیمار چه کار میتواند انجام دهد؟
• تمرینات آرامبخشی و تنفس عمیق را چندین بار در روز انجام دهید. (با چشمان بسته، نفس عمیق بکشید و روی یک قسمت بدن تمرکز و آن را آرام کنید. از انگشتان پا شروع کنید و بهتدریج تا سر پیش بروید. هنگام آرامبخشی تصور کنید در یک مکان لذتبخش مانند ساحل دریا هنگام غروب آفتاب یا در کوهستان زیبا هستید.)
مراقبین چه کاری میتوانند انجام دهند؟
درصورتی که بیمار دچار موارد زیر بود با پزشک تماس بگیرید:
• احساس بیقراری شدید.