عفونت ادراری درمان پذیر است اما باید سریع تشخیص داده شده و درمان شود. در صورت عدم درمان به موقع عوارض ناگواری ممکن است براثر بیماری رخ دهد. این بیماری خود به خود معالجه نمی شود و بیماران باید برای درمان داروهای لازم را به همراه مصرف فراوان آب براساس دستورات پزشک اجرا نمایند.
این بیماری براساس شرح حال بیماری و معاینه تشخیص داده می شود که برای درمان می توان به پزشک خانواده، پزشک متخصص اورولوژی، عفونی و یا داخلی مراجعه نمود. در اغلب موارد برای تشخیص دقیق بیماری و کشف نوع عفونت نیاز به انجام برخی آزمایشات می باشد:
در این آزمایش ادرار، وجود میکرب ها و سلول های التهابی در ادرار بررسی می شود
در این آزمایش میکرب های موجود در ادرار در محیط کشت رشد داده می شوند تا نوع دقیق میکرب مسوول عفونت مشخص شود و آنتی بیوتیک موثر بر آن شناسایی شود.
• انسداد در مسیر ادرار به دلیل بزرگی پروستات در مردان
سیستیت در زنان: عفونت مثانه را گویند که شایع ترین نوع عفونت ا دراری در خانم ها است. بیماران دچار احساس فوریت دفع ادرار یا تکرر ادرار ، درد، تب و سوزش در هنگام ادرار می شوند. همچنین ادرار ممکن است خونی باشد. ابن بیماری با آنتی بیوتیک بهبود می یابد.
عفونت پیشابراه باعث درد زیر شکم، فوریت در دفع و یا تکرر ادرار می شوند. این بیماری نیز با آنتی بیوتیک درمان می شود.
به عفونت کلیه ها می گویند که اگر درمان نشود بسیار خطرناک و تهدید کننده برای کلیه ها خواهد بود. در موارد شدید بیمار باید در بیمارستان بستری شود. بیماران تب و درد پهلو دارند. درمان همچنان با آنتی بیوتیک است.
عفونت یا التهاب غده پروستات. که منجر به تکرر ادرار، تب، سوزش در هنگام ادرار می شود. حساس بودن غده پروستات در معاینه توسط پزشک و همچنین احساس سنگینی در لگن از دیگر علایم هستند. پروستات با داروهای متعدد درمان می گردد که بسته به نوع و شدت آن دارد.
همانطور که گفته شد عفونت پیشابراه است که منجر به ترشج چرکی می شود و برخی بیماران دچار درد در زیر شکم و آلت می شوند. این بیماری نیز با آنتی بیوتیک درمان می شود.
عفونت مثانه معمولا به دلیل بزرگ شدن پروستات و انسداد مجرای پیشابراه رخ می دهد. بیمران دچار تکرر ادرار، احساس فوریت برای دفع ادرار، تب و ادرار خونی می شوند. درمان شامل آنتی بیوتیک بعلاوه برطرف نمودن انسداد ناشی از بزرگی پروستات به وسیله دارو و یا جراحی می باشد.
برای زنان ، آنتی بیوتیک برای روزهای کمی در حد سه روز مورد نیاز است. اگر بیمار به عفونت های مکرر مبتلا شود یک دوز کم آنتی بیوتیک ممکن است برای چندین ماه مورد نیاز باشد. برای مردان، آنتی بیوتیک ها برای مدت طولانی تری در حد 2 هفته مورد نیاز است.
مصرف مقدار زیاد مایعات: مصرف آب، آبمیوه و یا سایر نوشیدنی های بدون کافئین (موجود در قهوه) به شسته شدن میکرب ها از سیستم ادراری کمک زیادی می کند.
خالی کردن کامل ادرار در هنگام نیاز به دفع و پیش از خواب ضروری است. ادراری که در مثانه باقی بماند عفونت را تشدید می کند. همچنین خانم ها قبل و بعد از رابطه باید حتما ادرار کنند.
حفظ بهداشت فردی در هنگام دفع و همچنین دور انداختن بهداشتی دستمال های نظافت و استفاده از کاندوم ضروری است.
مصرف غذاهایی که موجب بدتر شدن بیماری و علایم می شوند، لازم است. از مصرف ادویه، شکلات، غذاها و نوشیدنی های حافی کافئین و الکل ( پیروان سایر ادیان غیر از اسلام) در طول مدت درمان باید پرهیز شود.
پیگیری ملاقات های بعدی با پزشک براساس برنامه زمانی که وی می گوید برای آزمایشات و تایید رفع عفونت ضروری می باشد.