موارد و مقدار مصرف
پیشگیری از آنفلوانزا (سویههای موجود در واکسن) در افراد پرخطر
بزرگسالان وکودکان 9 ساله و بزرگتر: یک دوز از واکسن که حاوی ml 5/0 است به صورت عضلانی تزریق میشود.
کودکان 8-3 ساله: 1 تا 2 دوز از واکسن (هر دوز شامل ml 5/0) در فصل آنفلوانزا به صورت عضلانی تزریق میشود.
کودکان 35-6 ماهه: ml 25/0 از واکسن (نصف دوز معمول) به تعداد یک تا دو دوز در فصل آنفلوانزا به صورت عضلانی تزریق میشود.
نکته: افراد پر خطر که باید واکسن آنفلوانزا را به صورت سالانه دریافت کنند عبارتند از :
افراد 50 ساله و بزرگتر؛ افرادی که در مراکز مراقبت عمومی مثل خانه سالمندان زندگی میکنند؛ افراد مبتلا به بیماری مزمن قلبی یا ریوی؛ افراد مبتلا به بیماریهای مزمن متابولیک (مثل دیابت)، بیماری کبدی، اختلال کلیوی، اختلالات خونی، هموگلوبینوپاتیها (مثل تالاسمی)، یا ضعف ایمنی (شامل موارد دارویی و AIDS)؛ افرادی که دارای شرایطی هستند که ممکن است دچار اختلال تنفسی، اختلال در خروج ترشحات ریوی و یا آسپیراسیون شوند (مثل اختلال هوشیاری، صدمi نخاعی و دیگر اختلالات عصبی ـ عضلانی)؛ کودکان و نوجوانانی (18 ماهه تا 18 ساله) که به صورت طولانی مدت آسپیرین دریافت نموده و در نتیجه ابتلا به آنفلوانزا در آنها با خطر بروز سندرم ری (Reye Syndrome) همراه است؛ زنانی که در فصل شیوع آنفلوانزا باردار خواهند بود؛ کودکان 6 تا 59 ماهه؛ پرسنل حرفههای پزشکی؛ اعضای خانوادة افراد زیر 5 سال (به خصوص زیر 6 ماه) و بالای 50 سال؛ اعضای خانواده همه افرادی که ابتلا به آنفلوانزا با خطرات و عوارض جدی در آنها همراه است.
موارد منع مصرف و احتیاط:
موارد منع مصرف: حساسیت به واکسن آنفلوانزا یا هر یک از اجزای فرمولاسیون؛ بیماری تنفسی حاد یا هر بیماری یا عفونت حاد یا بیماریهای تبدار شدید تا متوسط، اختلال فعال نورولوژیک (در این موارد واکسیناسیون باید به تأخیر افتد)؛ حساسیت به پروتئینهای تخممرغ (در مورد برخی فرآوردهها).
موارد احتیاط: سابقة بیماری گلین باره (Guillain- Barré)، بیماریهای مستعد کنندة خونریزی و ترومبوسیتوپنی (خطر خونریزی شدید پس از تزریق عضلانی).
عوارض جانبی:
اعصاب مرکزی: لرز، خستگی، تب، سردرد، تحریکپذیری، بیخوابی، احساس ناخوشی.
قلبی ـ عروقی: احساسی سنگینی قفسه سینه، ادم صورت.
چشم: قرمزی چشم.
دستگاه گوارش: التهاب گلو.
عضلانی ـ اسکلتی: درد مفاصل، درد عضلانی.
تنفسی: سرفه، نازوفارنژیت.
پوست: آنژیوادم، کبودی، راش، کهیر.
موضعی: درد، حساسیت و تورم در محل تزریق.
سایر عوارض: واکنشهای آلرژیک یا آنافیلاکتوئید.
تداخل دارویی:
داروهای سرکوب کنندة ایمنی ممکن است اثر واکسن آنفلوانزا را کاهش دهند.
مکانیسم اثر:
اثر پیشگیری کننده از آنفلوانزا: این واکسن که حاوی ویروسهای غیرفعال شده آنفلوانزا میباشد، با القای تولید آنتیبادیهای ضد ویروس مذکور، ایجاد ایمنی فعال مینماید.
فارماکوکینتیک:
جذب: از راه عضلانی تزریق میشود. سطح محافظ آنتیبادیها تقریباً دو هفته پس از تزریق حاصل شده و تا بیش از 6 ماه پایدار میماند. در افراد سالمند ممکن است در کمتر از 4 ماه سطح محافظ آنتیبادیها کاهش یابد.
دفع: اطلاعی در دست نیست.
اشکال دارویی:
Injection