روز جهانی غذا در سال ۱۹۴۵ توسط سازمان غذا و کشاورزی FAO، آژانس تخصصی سازمان ملل، تعیین شد. اما ۳۴ سال بعد طول کشید تا در بیستمین کنفرانس FAO در نوامبر سال ۱۹۷۹به عنوان تعطیلات جهانی شناخته شود.
پس از آن، ۱۵۰ کشور این روز را زمانی که سازمان ملل متحد آن را به رسمیت شناخت، هر سال جشن گرفتند. تا سال ۲۰۱۴ ایده تغذیه جهانی و رفع فقر در مناطق روستایی ترویجیافت.
هدف اصلی:
هدف اصلی در جشن سالانه روز جهانی غذا ارتقای امنیت غذایی در سراسر جهان بهویژه در مواقع بحرانی است. راهاندازی سازمان FAO از طرف سازمان ملل متحد نقش بسزایی در پیشبرد این هدف ارزشمند ایفاکردهاست.
برگزاری جشن سالانه اهمیت این سازمان را تأکید میکند و به افزایش آگاهی نسبت به نیاز های مبرم به سیاستهای موفق کشاورزی که باید توسط دولت اجراشود کمک میکند. تا اطمینان از دسترسی به غذا برای عموم در جهان حاصلشود.
در سالهای اخیر، در روز جهانی غذا، بر زمینههای مختلف امنیت غذایی و کشاورزی از جمله جوامع ماهیگیری، تغییرات آب و هوا و تنوع زیستی متمرکز است.
بسیاری از سازمانها در کل جهان، این روز را به رسمیت میشناسند از جمله صندوق بینالمللی توسعه کشاورزی و برنامه جهانی غذا. بسیاری از مشاغل نیز در این روز شرکت میکنند.
مشارکتهایی که در این روز میتوانید انجام دهید:
یکی از بهترین فعالیتهایی که باید در روز جهانی غذا انجام دهید این است که غذا را به دست افراد نیازمند برسانید. فرصتهای بسیاری وجود دارند تا در این روز به خوبی مشارکت کنید.
به یک سازمان تأمین غذا و یا مؤسسه خیریه، کمک مالی کنید:
راههای مختلفی برای انجام این کار وجود دارد از جمعآوری کمکهای مالی تا فعالیتهای حمایتی. اگر بتوانید آگاهی و مقدار مبلغ را در این فرآیند افزایش دهید، بسیار عالی است!
نوع غذایی که در یک بسته وجود دارد نیز شامل کوکیها، میوهها و سبزیجات کنسروشده، چای، قهوه، کنسرو لوبیا، کنسرو گوشت، سس پاستا، برنج، ماکارونی، سوپ و غلات هستند.
به یک مزرعه یا تولید کنندهی مواد غذایی مراجعه کنید:
بازدید از یک رستوران و آشپزخانه، مزرعه یا محل تولید لبنیات محلی برای مشاهده زمان و تلاشی که برای تولید مواد غذایی صرف می کنند مهم است.

در روز جهانی غذا در یک رویداد شرکت کنید:
این مورد شامل کنسرتها، مسابقه، اجراهای فرهنگی، نمایشگاهها، راهپیماییهای گرسنگی، و ماراتن است. اگر این برنامهها وجود ندارند، خوب است که شما برگزار کننده باشید!
در مورد کشورهای جهان بیشتر بدانید:
کشورهایی در جهان وجود دارند که نیاز به کمک دارند زیرا با گرسنگی مبارزه میکنند مانند کشور کنیا. قیمت مواد غذایی اساسی در این کشور بسیار گران است و باعث میشود که کودکان در این کشور از گرسنگی رنج ببرند.
بیش از ۱۵۰ کشور در این روز شرکت میکنند و کنفرانسها و رویدادهای بسیاری برگزار میشود.
در کشور قبرس برنامههایی در مدارس ابتدایی و متوسطه برگزار میشوند که معلمان به دانش آموزان در مورد روز جهانی غذا آموزش میدهند. در ایتالیا، بسیاری از نمایشگاهها، کنفرانسها، توسط سازمانهای غیر دولتی NGO، آژانسهای بینالمللی و تحقیقاتی، دانشگاهها و وزارتخانه ها برگزار میگردد.
حتی بسیاری از کشورها از این فرصت استفاده میکنند تا مناطق محروم و نیازمند جامعه خود را پوشش دهند. مثل کشور فیلیپین که فعالیتها جهت جمعآوری غذاها و هدایا انجام میشوند تا به خانوادههای محروم حومه در کشور خود کمک کنند.
هدف از روز جهانی غذا (FAO)
هدف از این روز، افزایش آگاهیرسانی و اقدام جهانی برای افرادی است که از گرسنگی رنج میبرند و برجسته کردن تضمین نیاز به یک رژیم غذایی سالم برای همه است. با رشد جمعیت جهان، نیاز به تلاش و نوآوری بیشتری است تا تولید محصولات کشاورزی، بهبود زنجیره عرضه جهانی، کاهش تلفات و ضایعات غذایی و اطمینان از دسترسی غذا برای افرادی که از کمبود غذا و سوءتغذیه رنج میبرند افزایش یابد. اعضای جامعه بین المللی بر این باوراند که میتوان گرسنگی را از نسل های بعدی ریشهکن کرد و جهت دستیابی به این هدف با هم همکاری میکنند.
روز جهانی غذا در ایران
ایران از سال ۱۹۵۳ که به سازمان FAO پیوست همکاری طولانی مدتی با یکدیگر داشتند. این همکاری با بازگشایی دفتر در کشور در سال ۱۹۹۲ مستحکم شد و سازمان FAO سیاستها و کمکهای فنی در راستای ترویج توسعه پایدار در زمینه کشاورزی و بخش های روستایی ارائهکرد. اخیرأ، بر مشاورهها، ظرفیتسازی، برنامه ریزیها جهت افزایش تولیدات کشاورزی و بهبود جنگلداری تأکید دارد.
سازمان FAO تقریبأ ۲۰۰ پروژه ملی و منطقهای را در ایران اجرا کرده است.
این پروژهها در ایران، بر کمک های فنی در این زمینهها هستند:
- ظرفیتسازی
- توسعه سیاست و استراتژیها
- تولید زراعی
- بهداشت دام و دامداری
- شیلات و پرورش آبزیان
- برنامه ها برای شرایط اورژانسی و توانبخشی
- جنگلداری
- مدیریت آب و حسابداری آب
- تغییرات آب و هوا
در راستای اولویتهای کشور در زمینه های توسعه پایدار کشاورزی و روستایی، FAO یک چارچوب برنامه کشوری را دنبال کرد و در سال های 2017 تا 2021 بر مبنای چهار اصل اجرا شد:
-کشاورزی با محیطی پایدار و آب و هوای هوشمند
– امنیت و ایمنی غذایی و مواد مغذی
– توسعه روستایی فراگیر و ارتجاعی
– اقتصاد و جامعه دانش بنیان
ظرفیت جهانی و تخصص فنی FAO، این امکان را برا ی سازمان فراهم ساخت تا از ابتکارات دولت ایران حمایت کند.
حمایتی که هدف آن تقویت ساختار نهادی و قابلیتهای موجود در ایران برای:
- ترویج مداخلات فراگیرتر
- مشارکت تمام ذینفعان مربوطه
- و حمایت از دیگر نهاد های خارجی است.
غذا چیست؟
غذا چیزی است که ما را زنده نگه میدارد و با مصرف آن املاح، ویتامینها و مواد معدنی به بدن جذب میشوند و روح و روان ما را نیز زنده نگه میدارد. برای رشد، فرآیندهای مهم حیاتی بدن و تأمین انرژی حائز اهمیت است. سالمخوری و زندهخواری یعنی استفاده از سبزیجات تازه، میوهها، غلات، حبوبات، دانهها.
از مصرف غذاهای مرده اجتناب کنید، یعنی سرخ کردنیها و فست فودهایی که بیش از حد چربیهای ناسالم اشباعشده دارند.
پس بیایید مهربانی را از بشقاب خودمان آغاز کنیم و با مصرف غذاهای سالم، سلامت بدن خودمان را بدون استفاده از دارو و مواد شیمیایی تضمین کنیم.