خواص میخک
میخک و گروه خون
مصرف میخک برای تمامی گروه های خونی بلا مانع است.
خواص میخک
1- تسکین درد دندان
در مواقع دندان درد قبل از رسیدن به دندانپزشک به سراغ چوب میخک بروید. این گیاه خواص ضد التهابی دارد و خیلی زود دنداندردتان را از بین میبرد.
روش استفاده برای این کار : چوب میخک کوبیده شده را روی دندانی که درد میکند بگذارید و منتظر بمانید تا درد آرام شود. توجه داشته باشید ممکن است این گیاه در افرادی که به اوژنول حساسیت دارند بیخوابی ایجاد کند.
2- درمان آنفلوآنزا
اگر احساس کوفتگی و سردرد میکنید یا اینکه آبریزش بینی دارید معنیاش این است که سرماخوردهاید و در حال آنفلوآنزا گرفتن هستید. چوب میخک نه تنها ضدباکتری است بلکه خواص ضدویروسی هم دارد و شما را از شر ویروسها خلاص کرده و از تکثیر آنها جلوگیری میکند.
روش استفاده : در یک فنجان آب جوش 2 عدد چوب میخک و یک تکه پوست دارچین و یک شاخه آویشن بیندازید و اجازه دهید به مدت 3 دقیقه بجوشد و سپس بگذارید تا یک 15 دقیقه دم بکشد. هر روز 3 تا 4 فنجان از این دم کردنی آماده و بعد از غذا نوش جان فرمائید. تا علائم بیماری کاملا رفع شود.
3- مقابله با اسهال
چوب میخک یک درمان طبیعی و موثر برای مقابله با اسهال است. این گیاه دشمن باکتریهاست و میکروبهای مسئول عفونت فلور روده را از بین می برد. برای همین هم دستگاه گوارش به حالت عادی بر میگردد و شما راحت میشوید.
روش استفاده : یک فنجان آب را داخل یک ظرف بریزید و 3 عدد چوب میخک را داخل آن بیندازید. اجازه دهید به مدت 5 دقیقه بجوشد و سپس زیر شعله را خاموش کنید تا به مدت 10 دقیقه دم بکشد. هر روز 3 بار (بعد از غذا) از این دم کرده میل کنید. اگر شما هم با مصرف لوبیا، عدس، نخود، لپه و غیره دچار نفخ یا یبوست و غیره میشوید چوب میخک را امتحان کنید. میتوانید چند عدد چوب میخک به غذایتان اضافه کنید.
4- جهت هضم راحت تر
روش استفاده برای مقابله با احساس سنگینی/پری معده و نفخ و غیره : چند عدد چوب میخک یا افشره خوراکی (2 قطره برای 500 گرم غذا) را در مرحله پایانی پخت به غذاهایتان اضافه کنید. توجه داشته باشید که مصرف افشره خوراکی چوب میخک برای خانمهای باردار، شیرده یا بچههای کمتر از 6 سال توصیه نمیشود. همچنین باید بدانید که مصرف چوب میخک در افرادی که به اوژنول حساسیت دارند باعث اختلال خواب میشود.
5- تمیز کردن زخم
چوب میخک یک ضدعفونیکننده طبیعی و فوقالعاده است. این گیاه هم ضدباکتری و هم ضدویروس است که برای تمیز کردن زخمها و جراحات فوقالعاده عمل میکند. البته خواص آن به همین جا هم ختم نمیشود. خواص ضدالتهابی چوب میخک مانند بیحسی موضعی عمل میکند.
روش استفاده : برای این کار یک فنجان آب را داخل یک ظرف ریخته و سه عدد چوب میخک به آن اضافه کنید. ظرف را روی شعله قرار داده و اجازه دهید به مدت 5 دقیقه بجوشد. زیر شعله را خاموش کنید و بگذارید که محلولتان به مدت 10دقیقه بماند تا دم بکشد. یک گاز استریل را به این محلول آغشته کرده و روی زخمی که قبلاً تمیز کردهاید بزنید.
6- چای دارچین و میخک، تسکینی برای گلودرد
این چای را حداقل روزی ۳ بار بنوشید تا سرفه و گلودرد شما تسکین پیدا کند. مواد لازم : چوب دارچین – یک عدد میخک – ۲ یا ۳ عدد شیر – یک پیمانه شکر – به میزان دلخواه برگ چای – به میزان کافی. طرز تهیه: به مدت یک دقیقه، دارچین و میخک را تفت دهید. سپس آن را آسیاب کنید. ادویه به دست آمده را با شیر و کمی برگ چای سبز بجوشانید و با همان چای سبز سرو کنید.
البته دقت نمائید که دارچین برای دارندگان گروه خون B مضر است.
7- «میخک» گنجینه آنتیاکسیدانها
اگرچه بیشتر ادویهها منابع غنی از آنتیاکسیدانها هستند اما گیاه معطر «میخک» در این زمینه گوی رقابت را از سایر چاشنیها و ادویهها ربوده است. خواص بیشمار میخک برای حفظ سلامت انسان سالها شناخته شده است. میخک علاوه بر خاصیت آنتیاکسیدانی بالا دارای ویژگیهای ضدعفونیکنندگی، میکروبکشی، تسکیندهنده مشکلات گوارشی و دردهای آرتروزی است.
دارا بودن انواع آنتیاکسیدانهای مفید این خاصیت را به میخک میدهد که از سلولها در مقابل فشار اکسیدیته حفاظت کند. همچنین در مورد فواید آنتیاکسیدانها میتوان به تاثیر آنها در پیشگیری از انواع بیماریها نظیر سرطان، دیابت، التهاب مفاصل، آلزایمر و بیماریهای قلبی اشاره کرد. همچنین میخک منبع غنی از منگنز، فیبرخوراکی، ویتامینهای K و C، اسیدهای چرب امگا 3، کلسیم و منیزیم و حاوی مقادیر قابل توجهی آهن، پروتئین، کربوهیدرات، پتاسیم، سدیم و اسید هیدروکلریک و فسفر است.
8- تحریک دستگاه گوارش و کمک به هضم غذا و متابولیسم
در طب سنتی چین از این چاشنی برای درمان حالت تهوع و مشکلات گوارشی استفاده میشود. میخک جریان آنزیمی را افزایش داده و در نتیجه فعالیت گوارشی را تقویت میکند. به علاوه میخک تأثیر بیحسی موضعی دارد و به همین دلیل برای درمان معده درد و حالت تهوع مفید است.
9- کاهش استرس و آرام کردن تنشهای روانی
اگر احساس میکنید استرس دارید مقداری آب را به همراه کمی برگ ریحان، برگ نعنا و میخک بجوشانید سپس از این جوشانده برای تهیه چای سیاه استفاده کنید. این نوشیدنی را همراه با کمی عسل مصرف کنید. معجون گیاهی به دست آمده، تنشهای شما را تسکین میدهد.
میخک درمان کنندهی سرطان است و حتی از ابتلا به سرطان نیز جلوگیری میکند.
میخک در طب سنتی
میخک از نظر طب قدیم ایران خیلی گرم و خشک است و دارای خواص بسیاری است.
• میخک تقویت کننده مغز است و کسانی که حافظه ضعیف دارند باید از دم کرده میخک استفاده کنند.
• این گیاه برای رفع سردرد مفید است، ضعف اعصاب را درمان میکند و برای رفع تنگی نفس موثر است.
• کسانی که مبتلا به بیماری وسواس هستند برای درمان آن باید میخک بخورند.
• میخک جریان آنزیمی را افزایش داده و در نتیجه فعالیت گوارشی را تقویت میکند.
• به علاوه میخک تأثیر بیحسی موضعی دارد و به همین دلیل برای درمان معده درد و حالت تهوع مفید است
• مقوی معده و جهاز هاضمه است، کبد و کلیه را تقویت میکند، سکسکه را برطرف میکند.
• میخک اشتها آور است و بدن را تقویت میکند.
• برای ترمیم قرنیه چشم و برطرف کردن لکه در چشم، میتوان چند قطره از محلول آبی میخک در چشم چکاند.
• میخک تب بر و برای گردش خون و قلب مفید است.
• استفاده از میخک، گرفتگی عضله را از بین میبرد.
مضرات استفاده از میخک
همان طور که گفته شد، میخک بسیار گرم است و بنابراین برای گرم مزاجان مناسب نیست و ممکن است باعث ناراحتی کلیه و رودهها شود. این گونه افراد باید میخک را با صمغ عربی مخلوط کنند و سپس بخورند. البته از لحاظ طب نوین و علم گروه خونی مصرف صمغ عربی توصیه نمی گردد.