غدد تناسلی در زنان
تخمدان ها :
هر نوزاد دختری که به دنیا می آید، دارای یک جفت اندام تناسلی به نام تخمدان در حفره شکمی خود است. تخمدان های حاوی تمام تخمک های نابارور هستند.
هنگام تولد، تخمدان ها حاوی 150 تا 500 هزار سلول هستند که می توانند به تخمک تبدیل شوند، اما از این تعداد معمولا 300 تا 400 عدد سلول، بالغ و کامل می شوند و به تخمک تبدیل می گردند.
وظایف تخمدان ها :
وظیفه اصلی تخمدان ها، تولید تخمک می باشد. هر دختر هنگامی که به سن بلوغ می رسد، تخمک ها طی فرآیندی در تخمدان ها بالغ می شوند و تقریبا هر 28 روز یکبار، یک عدد تخمک بالغ شده از تخمدان آزاد می شود.
همچنین این هورمون ها سبب ایجاد چرخه قاعدگی در دخترها و زنان می شوند.
تخمک گذاری از سن بلوغ تا سن یائسگی در زنان ادامه دارد. از سن یائسگی به بعد، تخمدان ها تحلیل رفته و دیگر قادر به تولید تخمک نیستند.
مشخصات تخمدان ها :
هنگامی که یک خانم به سن بلوغ می رسد، این فولیکول ها تحت تاثیر هورمون های غده هیپوفیز قرار می گیرند و بالغ می شوند و از تخمدان ها خارج شده و به رحم وارد می شوند.
اگر تخمک در طی مسیر تخمدان تا رحم، با سلول جنسی مرد (اسپرم) لقاح پیدا کند، سلول تخم را می سازد و اگر این فرایند رخ ندهد، تخمک در نهایت می میرد.
تخمک گذاری از سن بلوغ تا سن یائسگی در زنان ادامه دارد. از سن یائسگی به بعد، تخمدان ها تحلیل رفته و دیگر قادر به تولید تخمک نیستند.
کیست تخمدان :
یکی از مشکلاتی که ممکن است برای تخمدان ها ایجاد شود، کیست تخمدان است.
البته جای نگرانی ندارد و بیشتر این کیست ها بی خطر می باشند، اما برخی از کیست ها نیز می توانند منجربه پارگی تخمدان ها، خونریزی و درد شوند و یا گاهی به جراحی نیاز پیدا کنند.
اگر خانم ها هر چند وقت یک بار به پزشک متخصص زنان مراجعه کنند و خود را چکاپ کنند، بروز این گونه مشکلات در آنها کمتر می شود.
سرطان تخمدان :
تخمدان نیز می تواند دچار سرطان شود و علائم آن عبارتند از:
– درد پشت