021-88343490

کبد چرب

مطلب را به اشتراک بگذارید

بدن انسان برای تامین انرژی به مواد غذایی نیاز دارد. دو ماده لازم برای تولید انرژی  کلسترول و تری گلیسیرید می باشند. این مواد در چربی موجود درمواد غذایی مانند فراورده های لبنی و انواع گوشت یافت می شوند. چربی به مولکول های کوچک کلسترول و تری- گلسیرید تجزیه شده و در مرحله ی بعد  از طریق خون به کبد منتقل می شوند. در صورت نیاز بدن به انرژی، کبد، تری گلسیرید و کلسترول را به پروتئین متصل کرده و از طریق خون به تمام نقاط بدن هدایت می کند. پس از تامین انرژی مورد نیاز ، تری گلیسیرید و کلسترول باقی مانده در کبد ذخیره می شوند. هنگامی که فرد به طور مداوم غذاهای بسیار چرب مصرف می کند و ورزش و فعالیت بدنی بسیار کم دارد، با گذشت زمان بر انبوه چربی ذخیره شده در کبد اضافه شده و منجر به چرب شدن کبد می شود .

عواملی که منجر به کبد چرب می شوند:

افراد چاق، مبتلایان به دیابت نوع دوم و سندروم متابولیکی (سوخت و ساز ناقص بدن)، افرادی که قند خون، فشار خون و کلسترول بالا  دارند و افرادی که تحت درمان با دارو های خاص هستند وافرادی که سم زدایی از بدنشان کند است، در معرض این بیماری هستند. شاید از خود سؤال کنید که چرا این بیماری خطرناک است؟ این بیماری  نشانه های  کمی دارد و معمولا افراد مبتلا به کبد چرب، از بیماری خود مطلع نیستند و پس از مواجهه با مشکلات زیاد به سراغ درمان می روند. این بیماری با تشخیص به موقع، رعایت رژیم غذایی درست و ورزش منظم قابل کنترل و درمان است.

روش های تشخیص کبد چرب:

گاهی پزشکان با انجام سی تی اسکن و حتی تست مربوط به آنزیم های کبدی در خون قادر به تشخیص این بیماری نیستند. در بسیاری از موارد این بیماری با آزمایش های مداوم تشخیص داده می شود. نمونه گیری از بافت کبد بهترین راه تشخیص این بیماری است.

علائم بیماری کبد چرب:

احساس خستگی عمومی و ضعف

درد های شکم و پشت

حالت  تهوع

گرفتگی یا درد در قسمت راست شکم

تورم شکمی یا زانو

استفراغ خونی

بی اشتهایی

یرقان (زردی)

چه کسانی در معرض ابتلا به بیماری کبد چرب هستند؟

زنان، مردان و کودکان، در تمام  گروه های سنی در صورت رعایت نکردن رژیم غذایی مناسب و فعالیت کم، می توانند به این بیماری مبتلا شوند. این بیماری بیشتر در افراد مبتلا به دیابت و افراد چاق دیده می شود. اکثر متخصصان بر این باورند که عامل اصلی در پیشرفت بیماری کبد چرب، چاقی است.

درمان کبد چرب:

وزن خود را به تدریج کاهش دهید و از برنامه های رژیمی فشرده ،گرسنگی کشیدن و انجام عمل جراحی های لاغری (همچون بای پس و کوچک کردن معده) که باعث کاهش وزن ناگهانی می شوند به شدت دوری کنید.

هر روز به مدت سی دقیقه ورزش کرده و فعالیت بدنی داشته باشید. تحقیقات اخیر نشان می دهد ورزشهای استقامتی می توانند به درمان کبد چرب کمک نموده و همچنین باعث بهبود وضیعت تنفسی و قلبی افراد چاق شوند.

از برنامه غذایی متعادلی پیروی کنید. به یاد داشته باشید که  20تا 30 % میزان کالری روزانه می بایست از چربی تامین شود ، مابقی انرژی مورد نیاز بدن  باید از مواد غذایی دیگر تامین شود. مصرف بعضی از میوه ها (به خصوص میوه های  دارای فروکتوز بالا) مانند خرما، کشمش و انجیر برای افراد مبتلا به کبد چرب مناسب نیستند.

آنتی اکسیدان هایی مانند سیلیمارین  Silymarinکه در خار مریم  Milk Thistle وجود دارد) و ویتامین های  C  و  E   در سلامت کبد بسیار موثر هستند.

آزمایش سالانه را فراموش نکنید.

اگر به  دیابت نوع دوم مبتلا هستید و یا از استرس بسیار زیاد رنج می برید شانس شما در ابتلا به کبد چرب بالاتر است.

ارتباط کبد چرب با بسیاری از بیماری ها:

چاقی

سندروم متابولیک

فشار خون

دیابت نوع دو

کلسترول بالا

پیشنهاد ها و برنامه های رژیمی  برای کبد چرب:

سعی کنید از غذا هایی که حاوی کربوهیدرات های پیچیده (برنج قهوه ای و غلات کامل) هستند مصرف کرده و از مصرف گندم اجتناب نمایید، زیرا دارای اسید فیتیک بوده که می تواند مانع جذب مواد معدنی شود و به علت دارا بودن گلوتن می تواند بر روی سلامت کبد اثرنامطلوبی بگذارد.

مصرف کربوهیدراتهای ساده یا تصفیه شده که در مواد غذایی مانند شکر، نان سفید، ماکارونی حاوی تخم مرغ، کیک و بسیاری از دسرها، یافت می شود را به حداقل برسانید.

هر روز به مقدار فراوان میوه و سبزی تازه (مخصوص گروه خونتان)  که برای کبد بسیار مفید اند مصرف نمایید. البته همه ی میوه ها و سبزیجات سودمند نیستند. برای مثال مصرف گریپ فروت برای بیماران بهتر از استفاده از میوه هایی با فروکتوز بالا  (مانند خرما، کشمش و انجیر) است.

از خوردن غذا های چرب و عمل آوری شده اجتناب نمایید. گوشت های عمل آوری شده مانند سوسیس و کالباس وهات داگ مضرترین غذا ها برای این بیماران محسوب می شوند.

باید مصرف لبنیات را به شدت کاهش دهید. از ماست ارگانیک استفاده نمایید. شیر سویا بهتر ازشیر گاو است. در نطر داشته باشید که براساس کتابهای آقای دکتر آدامو بهترین راه پیشگیری و درمان بیماری ها پیروی از رژیم غذایی  ویژه گروه خون می باشد.

از خوردن غذا های حاوی چربی اشباع شده همچون مارگارین و انواع روغن های گیاهی خودداری نمایید. بهترین روغن گیاهی غیر اشباع روغن زیتون است که برای تمامی افراد با گروه های خونی مختلف مناسب می باشد.

از نوشیدن آبمیوه های شکر دار، نوشابه های انرژی زا و گازدار و حتی نوشیدنی های رژیمی، قهوه و الکل خودداری نمایید.

سعی کنید گوشت بدون چربی مانند مرغ یا بوقلمون را جایگزین گوشت قرمز نمایید. البته مصرف گوشت قرمز برای دارندگان برخی از گروه های خونی مانند OوB واجب می باشد و همچنین مرغ برای برخی از افراد با گروه های خون  Bو AB مضر است. بوقلمون و شترمرغ  بهترین گوشت مصرفی برای همگان است.

از مصرف مداوم تخم مرغ بپرهیزید زیرا که دارای کلسترول بالا است که برای کبد مضر است.

سعی کنید غذا های حاوی فیبر را در رژیم غذایی خود بگنجانید. سلطان غلات، جو دو سر دارای بالا ترین میزان فیبر (11%) است.

به مقدار زیاد آب بنوشید. نوشیدن 2 لیتر آب (8 لیوان) در روز توصیه می گردد.

خواب منظم و استراحت کافی و آرامش به داشتن کبدی سالم و کاهش استرس تاثیر می گذارد.

پیشگیری از کبد چرب:

با داشتن سبک زندگی صحیح و پیروی از رژیم غذایی ویژه گروه خونیتان، می توانید از چاقی که عامل اصلی  بیماری کبد چرب است جلوگیری کنید. پیروی از رژیم غذایی سالم و ورزش کردن منظم از بهترین روشهای  کاهش وزن هستند.

پیشنهادهایی  دیگر برای جلو گیری از کبد چرب:

در صورت اضافه وزن به آرامی از وزن خود بکاهید.

سعی کنید در رژیم غذایی خود از چربی های اشباع شده استفاده نکنید و فیبر بیشتری در رژیم غذایی خود بگنجانید. روغن مصرفی خود را به روغن زیتون تبدیل کرده، گندم و فرآورده های آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید. برای تامین فیبر لازم از سبزی و میوه های تازه و مناسب گروه خونتان استفاده کرده و از جو دو سر پرک به وفور مصرف کنید، زیرا دارای بالا ترین میزان فیبر در بین غلات است.

به یاد داشته باشید که پیروی از دستورات آقای دکتر آدامو و پیروی از رژیم ویژه گروه خون و ورزش کردن شما را به سوی داشتن کبدی  سالم  و کاهش وزن هدایت می کند.

به طور منظم به پزشک خود مراجعه نمایید تا با انجام آزمایشات لازم از سلامت کبد خود آگاه شوید و قبل از شروع به پیروی از هر رژیم غذایی با پزشک خود مشورت نمایید.

مقالات مرتبط

سبوس جو دوسر 200 گرمی

درباره سبوس جو دوسر در این مطلب برای شما توضیح می دهیم. با ما همرا باشید. سبوس جو دوسر OAB (Oat Bran) سبوس جو دوسر به دلیل داشتن فیبر، انواع...

جو دوسر پرک درشت

جو دوسر پرک درشت (Large Oatmeal) چیست؟ تمام خواص این غله را در این مطلب برای شما توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید. جو دوسر پرک درشت OAB جو...

جودو سر پرک خرد شده

جو دوسر پرک خرد چیست؟  خواص جو دوسر پرک خرد شده چیست؟ بسیاری از فواید این غله را در این مطلب، برای شما خواهیم گفت. با ما همراه باشید. جو...

‫2 نظر

  • امین گفت:

    من آنزیم کبدی ALT بالایی داشتم و خیلی از ژلوفن استفاده میکنم

    دکتر بهم گفت بهتره بری سونوگرافی
    به نظرتون این کارو بکنم یا باکم کردن وزن درست میشه؟

    • BloodGroupOAB گفت:

      سلام. سعی کنید از مسکن ها زیاد استفاده نکنید. اگر اضافه وزن دارید حتما به فکر کاهش وزن باشید. در ضمن می توانید از محصولات ما مانند کینوا و دانه چیا (10 تا 15 روز آینده) برای لاغری استفاده کنید.

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *