021-88343490

دیکلوفناک سدیم (Diclofenac Sodium)

مطلب را به اشتراک بگذارید

موارد و مقدار مصرف‎‏:  
الف) استئوآرتریت  
بزرگسالان: از راه خوراکی، مقدار ‏mg/day 150-100‎‏ در مقادیر منقسم مصرف می شود. 100 الی 200 میلی گرم از ‏شکل آهسته رهش (کپسول یا قرص).  
ژل موضعی:  
نکته: حداکثر مصرف از ژل 1 درصد نباید بیش از 32 گرم در روز باشد.  
درد در مفصل تحتانی (مانند زانو ، مچ و…) : 4 گرم از ژل 1 درصد را 4 بار در روز به مفصل دردناک بمالید (حداکثر ‏‏16 گرم به ازای هر مفصل ).  
درد در مفصل فوقانی: 2 گرم از ژل 1 درصد را 4 بار در روز به مفصل دردناک بمالید (حداکثر 8 گرم به ازای هر ‏مفصل ).  
ب) اسپوندیلیت انکیلوزان  
بزرگسالان: از راه خوراکی، مقدار 25 میلی گرم چهار بار در روز مصرف می‌شود. به هنگام خواب نیز ممکن است مقدار ‏‏25 میلی گرم دیگر ضروری باشد.  
پ) آتریت روماتوئید  
بزرگسالان: از راه خوراکی، مقدار ‏mg/day 200-150‎‏ در مقادیر منقسم مصرف می شود. 100 میلی گرم از شکل آهسته ‏رهش یک الی 2 بار در روز.  
توجه: درمان دیسمنوره: 50 میلی گرم 3 بار در روز حداکثر 150 میلی گرم در روز. ‏
موارد منع مصرف و احتیاط:  
موارد منع مصرف: 
حساسیت مفرط نسبت به دارو، بیمارانی که مصرف د یکلوفناک، آسپیرین یا سایر داروهای ضدالتهاب ‏غیر استروئیدی (‏NSAIDs‏) در آنها موجب آسم، کهیر، یا سایر واکنشهای آلرژ یک می شود (واکنشهای آلرژیک، از ‏جمله آنافیلاکسی، گزارش شده است)، حین و نزدیک ‏CABG، پورفیری کبدی (ممکن است این حالت را تشدید کند). از ‏مصرف در دوران انتها ی بارداری و شیردهی خوددار ی کنید.  
موارد احتیاط:  
الف) زخم خونریزی دهنده گوارشی گزارش شده است. تمامی بیمارانی که به مدت طولانی دیکلوفناک مصرف می کنند، از ‏نظر بروز زخم و خونریزی گوارشی باید تحت نظر قرار گیرند. مقدار نگهدارنده باید کمترین مقدار مؤثر دارو باشد.  
ب) غلظت های سرمی ترانس آمیناز (بخصوص آلانین آمینوترانسفراز [‏ALT‏])، و سایر پارامترهای عملکرد کبد به طور ‏دوره ای پیگیری شوند ، زیرا اختلال خفیف تا متوسط کار کبد در طول درمان با دیکلوفناک گزارش شده است.  
پ) از آنجایی که دارو از طریق کلیه دفع می شود، مصرف این دارو در بیماران مبتلا به عیب کار کلیه به پیگیری دقیق ‏نیاز دارد. احتباس مایعات و ادم در بعضی از بیماران گزارش شده است.  
ت) عوارض قلبی عروقی: ‏NSAIDها باعث افزایش ریسک مشکلات ترومبوآمبولیک قلبی عروقی شامل ‏MI، استروک ‏و بروز هایپرتنشن جدید یا تشدید موارد موجود هایپرتنشن می‌ شوند. ریسک بسته به مدت زمان استفاده، ریسک ‏فاکتورهای موجود در بیمار و بیماری قلبی زمینه‌ای افزایش می‌ یابد. به دقت ریسک فاکتورهای بیماری قلبی و مشکلات ‏قلبی را قبل از تجویز ارزیابی کنید. در افرادی که در بدو امر دچار احتباس مایع، نارسایی قلبی و هایپوتنشن با احتیاط ‏تجویز کنید. تجویز همزمان ایبوپروفن و احتمالاً سا یر ‏NSAIDها ممکن است با اثرات محافظتی آسپرین بر روی قلب ‏تداخل کرده و آن را کاهش دهد.در بیماران دارای ریسک بهتر است از داروی جایگزین استفاده شود.  
تداخل دارویی:‏
مصرف همزمان با آسپیرین غلظت پلاسمایی دیکلوفناک را کاهش می دهد. مصرف همزمان این دارو توصیه نمی شود.  
از آنجایی که دیکلوفناک مانند سایر داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی بر عملکرد پلاکت تأثیر می گذارد، در صورت ‏مصرف همزمان وارفارین با این دارو، باید مقدار مصرف وارفارین تنظیم شود.  
NSAIDها ممکن است باعث افزایش غلظت خونی آمینوگلیکوزیدها در نوزادان نارس شوند. غلظت خونی ‏آمینوگلیکوزیدها را مانیتور نمایید.  
این دارو ممکن است اثرات پایین آورندگی فشار خون بتابلاکرها را کاهش دهد.از مصرف همزمان دو دارو خودداری کنید.  
سوکرالفات ممکن است جذب دیکلوفناک را کاهش دهد.بنابراین بین زمان مصرف هر کدام فاصله بگذارید.  
غلظت خونی فنی تویین در مصرف همزمان ممکن است افزایش یابد علائم مسمومیت و غلظت خونی با به دقت مانیتور ‏کنید.  
مصرف همزمان با دیگوکسین، متوترکسات و سیکلوسپورین ممکن است اثر سمّی ا ین داروها را افزایش دهد. 
مصرف همزمان با لیتیم، کلیرانس کلیوی لیتیم را کاهش می دهد و بنابراین، سطوح پلاسمایی آن افزایش یافته و ممکن است ‏به مسمومیت منجر شود.  
مصرف همزمان با انسولین یا داروهای خوراکی پایین آورنده قند خون ممکن است پاسخ بیمار به این داروها را تغییر دهد.  
مصرف همزمان داروهای مدر با دیکلوفناک ممکن است اثر داروهای مدر را کاهش دهد.  
مصرف همزمان با داروهای مدر حفظ کننده پتاسیم ممکن است غلظت سرمی پتاسیم را افزایش دهد. ‏
عوارض جانبی:‏
اعصاب مرکزی: سردرد، سرگیجه، بیخوابی، افسردگی، بیقراری و اضطراب.  
قلبی ـ عروقی: نارسایی احتقانی قلب، افزایش فشار خون، ادم.  
پوست: کهیر، اگزما، درماتیت، طاسی، حساسیت به نور، بثورات تاولی، اریتم، پورپورای آلرژیک، بثورات پوستی، ‏خارش، درماتیت فلسی (به ندرت)، سندرم استیون جانسون.  
غده درون‌ریز: کمی قند خون ، برافروختگی (به ندرت).  
دستگاه گوارش: درد یا کرامپ‌های شکمی، یبوست، ‌اسهال، سوءهضم، تهوع، اتساع شکم، نفخ، خونریزی، زخم گوارشی ‏‏(احتمالاً همراه با خونریزی یا سوراخ شدن)، ضایعات مری.  
ادراری ـ تناسلی: ازتمی، پروتئینوری، نارسایی حاد کلیوی، اولیگوری، نفریت بینابینی، سندرم نفروتیک، نکروز پاپیلاری، ‏احتباس مایعات.  
خون: ‌افزایش زمان تجمع پلاکتی.  
متابولیک: هایپوگلایسمی، هایپرگلایسمی.  
تنفسی: آسم.  
عضلانی- اسکلتی: درد کمر، مفاصل و پا.  
کبد: هپاتیت، هپاتوتوکسیسیتی، زردی.  
حس‌های خاص: تاری دید، اسکوتوم، دوبینی، اختلال در حس چشایی، کاهش قابل برگشت شنوایی، آمبلیوپی، شب‌کوری، ‏Vitreous Floaters‏.  
سایر عوارض: حساسیت مفرط (تورم لبها و زبان، ادم حنجره، واکنش آنافیلاکتوئید، آنژیوادم، آنافیلاکسی (نادر).  
توجه: در صورت تداوم نتایج غیرطبیعی آزمون عملکرد کبد یا تشدید بیماری یا در صورت بروز علائم بالینی کبدی، باید ‏مصرف دارو قطع شود.  
مسمومیت و درمان:
هیچ‌گونه موردی گزارش نشده است. داروی خاصی به عنوان پادزهر آن وجود ندارد. درمان حمایتی و علامتی است و ‏عبارت است از ایجاد استفراغ و یا شستشوی معده. درمان با ذغال فعال و یا دیالیز ممکن است مفید باشد. ‏
مکانیسم اثر:  
اثر ضدالتهاب: دیکلوفناک یک داروی غیر استروئیدی با اثر بارز ضدالتهاب و ضددرد است که اثر ضدتب نیز دارد.  
این دارو اثر ضدتب، درد و التهاب خود را از طریق مهار آنزیم سیکلواکسیژناز (‏cox‏) و تولید پروستاگلاندینها اعمال می ‏نماید. ‏
فارماکوکینتیک:  
جذب: بعد از تزریق عضلانی یا مصرف دیکلوفناک از طریق خوراکی یا رکتال، این دارو به سرعت و تقریباً به طور ‏کامل جذب می شود.  
حداکثر غلظت پلاسمایی دارو طی 30-10 دقیقه حاصل می شود. غذا جذب دارو را به تأخیر می اندازد و در نتیجه اوج ‏غلظت پلاسمایی آن طی 12-5/2 ساعت حاصل می شود، ولی تأثیری بر فراهمی زیستی دارو ندارد.  
پخش: به میزان بسیار زیاد (تقریباً 100 درصد) به پروتئین پیوند می یابد.  
متابولیسم: در اولین عبور از کبد متابولیزه و 60 درصد آن به صورت تغییرنیافته وارد دستگاه گردش خون می‌ شود. ‏متابولیت عمده و فعال دیکلوفناک 48 هیدروکسی د یکلوفناک، حدود سه درصد فعالیت داروی اولیه را دارد. نیم عمر ‏متوسط نهایی دارو حدود 75 الی 105 دقیقه بعد از یک بار مصرف دارو است.  
دفع: حدود 60-40 درصد دیکلوفناک از طریق ادرار و باقیمانده آن در صفرا دفع می شود. حدود 30-20 درصد از داروی ‏دفع شده و در ادرار متابولیت 58 هیدروکسی و حدود 20-10 درصد متابولیتهای دیگر هستند. حدود 10-5 درصد دارو به ‏صورت تغییرنیافته از راه ادرار دفع می شود. بیش از 90 درصد از دارو طی 72 ساعت دفع می شود. اختلال متوسط ‏عملکرد کلیه تأثیری بر سرعت دفع داروی تغییرنیافته ندارد، ولی سرعت دفع متابولیتها را کاهش می دهد. اختلال عملکرد ‏کبد تأثیری بر فارماکوکینتیک دیکلوفناک ندارد. ‏
اشکال دارویی:  
Injection: 25 mg/ml, 3ml‏  
Tablet, Extended Release: 25, 50, 100mg‏  
Capsule, Extended Release, Pellets: 100mg‏  
Drop: 0.1%‎‏  
Suppository: 50, 100mg‏  
Gel‏: ‏Diclofenac Diethylammonium Salt Eq To diclofenac s 1%‎‏ ‏

مقالات مرتبط

سبوس جو دوسر 200 گرمی

درباره سبوس جو دوسر در این مطلب برای شما توضیح می دهیم. با ما همرا باشید. سبوس جو دوسر OAB (Oat Bran) سبوس جو دوسر به دلیل داشتن فیبر، انواع...

جو دوسر پرک درشت

جو دوسر پرک درشت (Large Oatmeal) چیست؟ تمام خواص این غله را در این مطلب برای شما توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید. جو دوسر پرک درشت OAB جو...

جودو سر پرک خرد شده

جو دوسر پرک خرد چیست؟  خواص جو دوسر پرک خرد شده چیست؟ بسیاری از فواید این غله را در این مطلب، برای شما خواهیم گفت. با ما همراه باشید. جو...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *